Öncelik farkları ve Suriye

Suriye söz konusu olduğunda Amerika ve Rusya’nın öncelikleri farklı. Rusya’nın önceliği Suriye sorununun çözülmesi, Amerika’nın önceliği IŞİD’in bertaraf edilmesi. Rusya’nın...

Suriye söz konusu olduğunda Amerika ve Rusya’nın öncelikleri farklı. Rusya’nın önceliği Suriye sorununun çözülmesi, Amerika’nın önceliği IŞİD’in bertaraf edilmesi. Rusya’nın stratejisi muhalefet ile rejimin bir araya getirilmesine, ateşkesin sağlanmasına, sonra da kendi varlığının orada korunmasına dayanıyor. Rusya Suriye’de iki rolü birden oynuyor. Bir yandan savaşırken, diğer yandan arabuluculuk yapıyor. ABD’nin ise IŞİD’e karşı dahi bir stratejisi yok.

Cuma günü Washington Post’ta yayınlanan, geniş özetini Karar’ın internet sitesinde bulabileceğiniz haberden öğrendiğimiz kadarıyla, Obama Yönetimi IŞİD’e karşı bir türlü kiminle birlikte mücadele edeceğine karar verememiş. Türkiye’ye dayanmayı da düşünmüş ama son dakikada PYD’ye destek olmanın daha etkin olacağına kanaat getirmiş. Ancak nihai kararı yeni yönetime bırakmış. Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice yeni yönetimin Güvenlik Danışmanı Flynn ile görüşmüş, Flynn de kendisine bekleyin demiş.

Washington Post haberinde Trump Yönetimi’nin planda pek çok eksik-gedik bulduğu, PYD’nin başarısız olması halinde ne yapılabileceğinin hesaplanmamasından rahatsızlık duyduğu anlatılıyor. Ayrıca başta Ankara Büyükelçisi Bass olmak üzere Türkiye’nin tepkisi konusundaki uyarıların da kararsızlıkları üstünde etkili olduğu anlaşılıyor. Bu da Türkiye’deki Amerika karşıtlığının bir şekilde işe yaradığını, Obama Yönetimi’nin anlam dünyasına hitap ettiğini, karar verme süreçleri üstünde etkili olduğunu gösteriyor.

***

Aynı karşıtlığın Trump yönetimi üstünde etkili, daha doğrusu caydırıcı olacağı şüpheli olmakla birlikte, IŞİD ile mücadelede PYD’ye dayanma yönteminin seçilmesi halinde Türkiye’deki Amerika karşıtlığında yeni ve öncekilerden çok daha büyük bir patlama yaşanacağını yine de not etmek gerek. Umarız iki tarafı da zorlayacak, Türkiye’nin belki de stratejik tercihlerini değiştirmesine yol açacak böylesi bir tatsızlık hiç yaşanmaz. Yeni yönetim işe başladığı ilk günlerde yaptığı Yemen hatasından ders çıkartır, doğru düzgün düşünmeden vereceği bir kararla müttefiki Türkiye’nin hayati çıkarlarını göz ardı etmeye kalkmaz.

Unutmayalım ki Washington yapacağı tercihle sadece IŞİD’e karşı kiminle birlikte çalışacağını değil aynı zamanda bölgedeki müttefikini de seçecek. Ya bir terör örgütü ile birlikte çalışacak ya da o terör örgütüne karşı mücadele veren NATO müttefikinin çıkar ve beklentilerine cevap verecek. Bunun arası, hem PKK/PYD’yi hem de Türkiye’yi mutlu edecek bir formülün bulunması var olan şartlar altında çok zor. Türkiye şu an verilen destekten bile rahatsız, daha fazlasını kabul etmesi ise imkansız.

31 Ocak tarihli New York Times’da yayımlanan Obama Yöneti’min önemli ismi Antony Blinken’in yazısında ifadesini bulan formül de hiç gerçekçi değil. Türkiye’nin Kandil’deki PKK liderliğini ele geçirmesi için ABD’nin vereceği destek karşılığında SDF’nin (siz PYD olarak okuyun) silahlandırılmasına tepkisiz kalmasını -o desteğin sonucuna ulaşılmadan- sağlanabileceğini düşünmek, Türkiye’nin stratejik aklını hafife alan naiflikten başka bir şey olamaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ ancak fare doğurdu... 27 Mart 2024 | 202 Okunma Moskova saldırısının ardından… 24 Mart 2024 | 426 Okunma Netanyahu’yu kimse durduramayacaksa... 20 Mart 2024 | 177 Okunma Silah ticareti sadece ticaret mi? 17 Mart 2024 | 91 Okunma Yeni bir döneme doğru... 13 Mart 2024 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar