Evrim teorisini öğretmeden antibiyotiği nasıl anlatacağız?

DEVLETLER, ahlaki önyargılarla hareket ederek toplum sağlığıyla oynayamaz.Yeni müfredatta cinsel hastalıklarla ilgili başlık çıkarıldı.   “Cinsellikten bahsetmek ayıptır...

DEVLETLER, ahlaki önyargılarla hareket ederek toplum sağlığıyla oynayamaz.
Yeni müfredatta cinsel hastalıklarla ilgili başlık çıkarıldı.

 

“Cinsellikten bahsetmek ayıptır, günahtır” düşüncesi bu toplumda cinselliği baskılamaktan ve ensesti, cinsel istismarı, tacizi, tecavüzü patlatmaktan başka işe yaramıyor. Ne kadar baskılanırsa baskılansın, cinsellik biyolojik bir olgu. Ergenler ve gençler onları biraz bilgilendirmezseniz başlarına büyük belalar açabilir. Cinsellik diye bir şey yokmuş gibi davranmak onları korumaz, daha büyük tehlikelere atar. 11 Temmuz’da Mesude Erşan’ın Hürriyet’teki haberi bunun kanıtı.

 

CİNSEL EĞİTİM ALSAYDI HIV POZITIF OLMAYACAKTI

 

Erşan’a konuşan 1999 doğumlu lise öğrencisi K.A. HIV pozitif olduğunu öğreniyor. Kan tetkiklerini yapan doktor “AIDS’sin” dediğinde hastalığın ne olduğunu tam olarak bilmiyor.

 

“Keşke lisede cinsel eğitim alsaydım” diyor.

 

Beğenirsiniz beğenmezsiniz, bu ülkede aktif cinsel hayatı olan ergenler, gençler var. Bu yokmuş gibi davranmak çözüm değil.

 

K.A. anlatıyor işte, genç erkeklerin cinselliğe başlama yaşının 14-15 olduğunu söylüyor: “En büyük eksiklik okullarda cinsel eğitimin verilmemesi. Sadece biyoloji derslerinde üremenin nasıl olduğu anlatılıyor. Ama ötesi yok. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın öneminin farkında değiliz. Cinselliği konuşuyoruz ama korunmayı değil. 18 yaşın altında HIV pozitif olan iki kişi daha tanıyorum.”

 

Eğer K.A. okulda cinsel hastalıklardan nasıl korunacağını öğrenseydi, ölümle burun buruna gelmeyecekti. Kaldı ki mesele sadece çocuklar da değil. Bir yetişkin cinsel sağlığa dair eğitim hayatı süresince bilgilendirilmezse yetişkinliğinde de aynı risklerle karşı karşıya kalır. Çünkü okul dışında çocuklar bu konuda neredeyse hiç bilgilendirilmiyor ya da yanlış bilgilerle donanıyor.   

 

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı İstatiksel Verileri’ne göre 15-19 yaş arası çocuk ve gençlerdeki HIV pozitif sayısı yıldan yıla artıyor. 2011’de 15-19 yaş arasında 8, 20-24 yaş arasında 62 gençte HIV saptanırken, 2016’da aynı yaş gruplarında bu rakam 49 ve 276’ya çıkmış. Tanı almayanları da eklerseniz kim bilir ne çıkar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar