Nasihatten anlamıyoruz ille de musibet gerek!

Bugün artık iklim değişikliğini reddetmek, “Dünya yuvarlak değil, düzdür” demek kadar abes. Ama hâlâ böyleleri var.Hafta başında İstanbul’da şahit olduğumuz yağış ve onun...

Bugün artık iklim değişikliğini reddetmek, “Dünya yuvarlak değil, düzdür” demek kadar abes.


Ama hâlâ böyleleri var.
Hafta başında İstanbul’da şahit olduğumuz yağış ve onun yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin uzak bir tarihte değil, şu anda bizi etkilediğinin kanıtı.
Aşırı yağışların, sellerin, sıcaklık dalgalarının, kuraklığın giderek daha sık görüldüğü ve bunlarla iklim değişikliği arasındaki bağlantı bilimsel bir gerçek. 
1950’lerden beri artan meteorolojik afetlerde iklim değişikliğinin önemli etkisi olduğunu düşünen Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporunda, “Kentlerde, iklim değişikliği ile ilişkili riskler artıyor ve bu risklerin insanlar, yerel ve ulusal ekonomiler ile ekosistemler üzerinde büyük olumsuz etkileri var” denildi. 
“2013 Yılının Aşırı Hava Olayları” adlı raporda ise Türkiye’nin de bulunduğu Güney Avrupa bölgesindeki yoğun yağışların iklim değişikliği ile ilgili olduğunu gösteren bulgular yer aldı. 
Bilimsel araştırmalar, iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yaz aylarında aşırı yağışların şiddeti ve boyutunda artışa neden olacağını gösteriyor. 
Biliniyor ki, havanın nem tutma kapasitesi yağışların daha şiddetli biçimde yaşanmasına neden oluyor ve Akdeniz havzası iklim değişikliğine karşı özellikle savunmasız. 
Bu yıl İTÜ’den Ahmet Öztopal, iklim değişikliğinin Türkiye’deki etkilerini incelediği çalışmada yakın gelecekte iklim değişikliği yüzünden İstanbul’un da yer aldığı bölgede aşırı yağışların artacağını ortaya koymuştu.
İklim nedenli afetlerin İstanbul’un da aralarında bulunduğu 19 kentte önemli ekonomik kayıplara yol açacağını gösteren çalışmalar da var. 
Mart 2017’de yayımlanan bir tanesine göre İstanbul ve İzmir iklim değişikliği yüzünden en çok mali kayba maruz kalacak ilk üç şehir arasında. 
İstanbul, 2030’da yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacak. 
Fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve iklim değişikliği durdurulamazsa 2100’de bu rakam yıllık 10 milyar dolara kadar çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar