Birleşik Krallık 2.0

Guardian'ın haberine göre, sonbaharda Birleşik Krallık'a gitmesi planlanan ABD Başkanı Trump protestolar yapılması halinde ziyaretini iptal edeceğini Başbakan May'e iletmiş. Gerginliğin görünen sebebi olarak Trump ile...

Guardian'ın haberine göre, sonbaharda Birleşik Krallık'a gitmesi planlanan ABD Başkanı Trump protestolar yapılması halinde ziyaretini iptal edeceğini Başbakan May'e iletmiş.
Gerginliğin görünen sebebi olarak Trump ile Londra'nın Müslüman belediye başkanı Sadık Han arasındaki Twitter atışması gösteriliyor.
Asıl sebep ise, yeni kıtanın keşfinden beri aynı yoldan geçip aynı sudan içen, bu iki devlet tek milletin son dönemdeki çıkar çatışması.
Zira Birleşik Krallık'ın Brexit'le (AB'den kaçış) seçtiği yol, sınırların yeniden şekillendirildiği dünyadan daha fazla pay kapma derdine düşen tüm iddialı devletleri panikletti.
Çünkü Londra AB'nin maddi yükünden ve kısıtlayıcı yükümlülüklerinden kurtuldu.
Ve böylece, tarihte kendisine "üzerinde güneş batmayan ülke" sıfatını kazandıran perspektifi masaya serdi.
Adaya altın çağını yaşatan o sırrın da ne olduğunu hepimiz biliyoruz.
Blokların dünyasında özel ikili ilişkiler; gizli ve açık anlaşmalar.

***
Birleşik Krallık, henüz AB'den çıkış prosedürünü çalışıyor olmasına rağmen, şimdiden pek çok ülkeyle ikili anlaşmaların altyapısını hazırladı bile.
Ortadoğu'dan ta Asya-Pasifik'e kadar...
Tıpkı o şaşalı günlerinde olduğu gibi...
Önümüzdeki dönem, dünya üzerinde ne kadar boğaz, "kanal", enerji havzası, yeraltı kaynağı varsa orada Birleşik Krallık artık daha görünür olacak.
Hatta emin olun, kriz hakkında dişe dokunur tek bir açıklamaları olmamasına karşın Katar krizinin en ciddi aktörlerinden biri de Londra!
İşte bu yüzden ülke Brexit sürecinden itibaren terör mesajlarıyla manipüle edilmeye çalışılıyor.
Adanın şahlanışı önündeki bir diğer engelse, bu vizyonu yönetecek kararlı bir siyasi liderliğin henüz ortaya çıkamamış olması.
Ne kalıcı bir hükümet kurması beklenmeyen mevcut Başbakan May umut vaat ediyor ne romantik solun ninnileriyle geçinen ana muhalefet...
Evet, Trump da muhtemelen yeni Çağ'daki rakibi Birleşik Krallık'ın, hükümet krizini aşmasına katkı yapacak en ufak bir adımı bile atmak istemiyor.
İşler kızıştığında bakalım iki devletten birbirlerine karşı nasıl salvolar gelecek; bir süredir devam eden gizli rekabete dair hangi kirli çamaşırlar ortalığa saçılacak, göreceğiz.
Mesela Londra'daki son terör saldırısının arka planı benim en çok merak ettiğim konulardan.
Sizin?
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.215 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 483 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar