O eller daha çok havada kalacak

Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görüşmede Almanya Başbakanı Angela Merkel'in elini sıkmaması büyük bir kırılmanın yansıması olarak diplomasi tarihine geçti.Peki, Merkel'in ABD Başkanı'na "El...

Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görüşmede Almanya Başbakanı Angela Merkel'in elini sıkmaması büyük bir kırılmanın yansıması olarak diplomasi tarihine geçti.
Peki, Merkel'in ABD Başkanı'na "El sıkışmamızı istiyorlar" dedikten sonra yanıt alamayınca kolejli kız edasıyla başını eğmesi nasıl bir krize işaret ediyor?
Trump'ın bu olay özelindeki tavrının nedeni Almanya'nın kendisine yüksek koruma sağlayan NATO'ya karşı maddi yükümlülüklerini yerine getirmemesi. Yani pakta doğru düzgün para vermemesi.
Trump'ın daha koltuğa oturmadan yaptığı konuşmalardan hatırlanacağı üzere, yeni Başkan bu konuyu çok önemsiyor. Çünkü bugüne değin yapılan anlaşmalarla ABD'nin dünyanın yükünü eşitsiz şekilde omuzlamak zorunda bırakıldığını ve zarara uğratıldığını düşünüyor.
Dolayısıyla Obama döneminde mantıksızca kurulan ilişkilerin tümüne şüpheyle bakıyor. Bu ilişkilerin taraflarına karşı da kendi üslubunca tepkiler vermekten çekinmiyor.
Elbette bir de bu krizin Almanya boyutu var.
Şöyle ki, Merkel'in tepe tepe kullandığı NATO'da hesap istenince Alman usulüne bile yanaşmamasının tek nedeni kurnazlığı değil.
Ülkede ekonomik ve politik açıdan işler sanıldığının ve yapılan reklamların aksine yolunda değil.
Çünkü bizim, her dönemde "Alman irfanı" diye söylenenlerin methiyelerine konu olan "bilmem kaç Müslüman ülkeden daha çok üreten Almanya" mitinin yenidünya düzeninde sürdürülebilir olmadığı anlaşıldı.
Çin ve Asya'nın parlayan üretim ve ticaret merkezleri karşısında, politik baskı araçları, medya ve hatta savaşla piyasaya hâkim olan Almanya gibi eski dünya aktörlerini korkutuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.281 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 949 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 788 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.188 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.606 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar