Trump YPG-PYD oyununa gelir mi?

Dün Rakka operasyonu ile ilgili gazetecilere konuşan Başbakan Binali Yıldırım "Anlaşırsak doğrudan operasyona girmeyiz" dedi.Bu açıklamanın, Türkiye'nin PKK-YPG ile...

Dün Rakka operasyonu ile ilgili gazetecilere konuşan Başbakan Binali Yıldırım "Anlaşırsak doğrudan operasyona girmeyiz" dedi.
Bu açıklamanın, Türkiye'nin PKK-YPG ile hassasiyetinden kaynaklandığı açık.
Zira ABD yönetimi başta olmak üzere bölgedeki koalisyon güçleri bugüne değin sahada PKK-YPG ile birlikte hareket ettiler.
Şimdi herkesin merak ettiği soru yeni Başkan Trump'ın Obama döneminde izlenen bu politikayı sürdürüp sürdürmeyeceği.
CIA Direktörü Mike Pompeo'nun ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un Türkiye ziyaretleri gösteriyor ki, Trump bu konuda Ankara'nın kaygılarını gidermeye çalışıyor.
Ancak Trump'ın Suriye topraklarında geniş terör bölgeleri oluşturan PKKYPG ile ilgili politikasını Rusya'nın tavrı da etkiliyor.
Zira Moskova da ABD gibi Suriye'de uçuşa yasak bir güvenli bölgeye sıcak bakıyor. Ancak Moskova buradaki PKK-PYD kartını Obama'nın ardından Trump'a da kaptırmak istemiyor.
Bu nedenle yalnızca Türkiye'nin DEAŞ'tan temizlediği alanın değil, tüm Kuzey Suriye'nin güvenli bölge olması gerektiğini savunuyor. Bu da Kuzey Suriye'de kanton adını verdiği terör üsleri oluşturan PKK-YPG'ye uluslararası bir kalkan anlamına geliyor.
Tüm bunlar olup biterken, PKK'nın Suriye kolu PYD-YPG'nin de uluslararası arenadaki meşruiyetini artırmak için yeni stratejiler üzerinde tartıştığını öğreniyoruz.
Bunlardan biri de PKK ile PYDYPG'nin imaj olarak birbirlerinden ayrıştırılması.
Tetikçi örgüt böylece, kendisine destek veren ülkelerin de elini rahatlatmayı amaçlıyor.
Evet, işimiz her zaman olduğu gibi hiç kolay değil. Ancak enseyi karartmamak için her zamankinden daha çok sebebimiz var.
Birincisi Trump, Obama döneminde Ortadoğu'daki ülkelerle ve örgütlerle kurulan ilişkilerin ABD'nin çıkarlarına zarar verdiğini düşünüyor.
Göreve gelir gelmez koyduğu vize sınırlaması bunun en açık kanıtı.
İkincisi Trump, Türkiye'nin önümüzdeki dönem bölgedeki dengeler açısından en uygun ve güvenilir müttefik olduğunu görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeniden çözüm süreci olur mu? 29 Mart 2024 | 59 Okunma DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.313 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar