Holdingsin sen holding kal!

Memlekette "iktisatlı" ekonomist bulmak zor olduğu için en çok çarpıtılan alan ekonomidir.Mevzuu gereksiz ayrıntılara boğarlarsa entel görüneceğini sanan bu arkadaşların son olarak çorbaya çevirdikleri...

Memlekette "iktisatlı" ekonomist bulmak zor olduğu için en çok çarpıtılan alan ekonomidir.
Mevzuu gereksiz ayrıntılara boğarlarsa entel görüneceğini sanan bu arkadaşların son olarak çorbaya çevirdikleri konu Varlık fonu.
Biliyorsunuz, Halk Bank, Ziraat Bankası, THY gibi Türkiye'nin dünya çapındaki markalarının yönetimi bir fona devrediliyor.
Muhalefet ayakta. Fonu, Osmanlı bütçesinin yönetimini emperyalistlere bırakan Düyun-u Umumiye'ye benzeten sürrealist siyasiler bile var.
Oysa yapılan iş tam tersi. Kamuya ait gibi görünen ancak varlıkları dışında kamuya güçleri oranında artı sağlayamayan bazı kurumlar daha verimli olsunlar diye gerçekten kamuya devrediliyor. Yani millileştiriliyor.
Sorularla devam edelim.
Bu fona niçin ihtiyaç duyuldu?
Türkiye'nin "fazlası var" ama ulusal kaynaklarını, birikimlerini verimli şekilde kullanamıyor. Büyük markaların prestijlerinden yararlanamıyor.
Çünkü küresel muktedirler ülkede öyle bir ekonomi yönetimi modeli kurmuşlar ki, Türkiye zenginlikleriyle övünemiyor, "bizim" diyemiyor. Zira ekonomi yönetimi bölünmüş.
Peki, Varlık Fonu bu sorunu nasıl çözecek?
Bu modelle Türkiye yatırımlarını finansmana dönüştürecek. Arkasına Türkiye'nin markalarının ve kurumlarının gücünü alan Fon, yeni dev altyapı projelerine, ulusal sanayiye vs. daha rahat kaynak bulabilecek.
Yani artık Türkiye, rekabet gücünün, 'ye kürküm ye'nin para ettiği dünya piyasalarında, G-20'ye girecek dev bir "holding" olduğu halde bakkal gibi ezilip büzülmeyecek!
Muhalefetin "Türk tipi" diyerek aklınca aşağılamaya çalıştığı bu fonun başka gelişmiş ülkelerde örneği var mı?
Sorulmaz ama elbette var. Envai çeşit fon, son dönemin devleşen ekonomilerinin önemli bir kaynağı. Çin'den Norveç'e... Ama bizim, sınırsız insan ve doğal kaynağı olan ülkelerden farklı olarak yöne- teceğimiz ekonomik değerlerimiz var.
Yani evet, Türk tipi bu fon.
Ancak bazı eziklerin imalarının aksine, özgün koşullarımızı gözetip kendimize has bir model geliştirmek ayıp değil, olsa olsa özgüvenin ve gururun kaynağıdır.
Denetim dışı mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.252 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar