Neruda’yı haklı çıkaran araştırma

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın 2016 sonuçları geçtiğimiz çarşamba günü yayınlandı. Baştan genel sonucunu söyleyeyim: Mutluluktan...

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın 2016 sonuçları geçtiğimiz çarşamba günü yayınlandı. Baştan genel sonucunu söyleyeyim: Mutluluktan çıldırmış durumdayız!
Birbirinize tuhaf tuhaf baktığınızı ve dalga geçip geçmediğimi anlamaya çalıştığınızı tahmin edebiliyorum.
Hayır, dalga yok, ciddiyim, TÜİK’e göre mutluluktan başımız dönüyor.
TÜİK “yaşam memnuniyeti araştırması”nda esas aldığı “mutluluk” kavramını şöyle tanımlıyor:
“Mutluluk: Acı, keder ve ıstırabın yokluğu ve bunların yerine sevinç, neşe ve tatmin duygularının varlığıyla karakterize edilen durum; hayattan genel olarak memnun olma halidir.”
Aynı araştırmanın temel kabul ettiği “memnuniyet” kavramı ise TÜİK tarafından şöyle tanımlanmış. “Memnuniyet: İhtiyaçların ve isteklerin karşılanmasından doğan tatmin duygusudur.”
Bu araştırma 18 yaş üstündeki vatandaşları kapsıyor.
Ve iftiharla söyleyebiliyorum ki 2016 yılında mutlu olduğunu söyleyen vatandaşlarımızın oranı yüzde 61.3’e çıkmış, geçen senenin de beş puan üzerinde bir tespit bu.
Bunun sebeplerini merak ediyorum haliyle.
Çünkü yine aynı TÜİK’in resmi rakamlarına bakarsak, her beş gençten biri işsiz.
Üstelik bu deyim yerindeyse “indirilmiş” bir rakam.
Eğitimde olmayan ve iş bulamamış gençlerin yaşını TÜİK, 15–25 yaş aralığında görüyor. Oysa OECD hesaplamalarında bu, 15–29 yaş aralığı olarak kullanılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar