Meclis denetim yapamayacak

HÜKÜMET sistemini değiştirmeyi hedefleyen Anayasa düzenlemesine yönelik en önemli itirazlardan biri yürütmenin, artık “hesap vermez” hale gelmesi.AKP ise bunun tersinin doğru olduğunu, Meclis’in daha da...

HÜKÜMET sistemini değiştirmeyi hedefleyen Anayasa düzenlemesine yönelik en önemli itirazlardan biri yürütmenin, artık “hesap vermez” hale gelmesi.
AKP ise bunun tersinin doğru olduğunu, Meclis’in daha da güçleneceğini, böylece yasama ile yürütme arasında tam bir güçler ayrılığı gerçekleşeceğini iddia ediyor.

Ancak referanduma sunulacak olan düzenleme, tam tersine Meclis’in denetim yapamaz hale gelmesine neden olacak.

Mevcut Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı, 184 milletvekilinin önergesiyle sadece vatana ihanet suçlamasıyla yargılanabilir.

Oysa yeni düzenlemede Cumhurbaşkanı’nın göreviyle ilgisi olsun olmasın, vatana ihanet konusu olsun olmasın yargılanabilmesi önce 360 milletvekilinin oyunu gerektiriyor.

Burada da kalmıyor, Yüce Divan’a suçlanarak sevk edilebilmesi için 400 milletvekilinin oyu lazım.

Üstelik bu koruma kalkanı, Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolduktan sonra da devam ediyor.

Cumhurbaşkanı’nın kendi atayacağı, seçimle gelmeyen yardımcıları ve bakanları da aynı koruma kalkanına sahipler.

Yargılanabilmeleri için beşte üç çoğunluk gerekiyor, 360 milletvekili yani.

Anayasa değişikliği ile Meclis, yürütmenin alacağı kararların yasal zemini ile ilgili her türlü konuda devre dışı kalıyor.

Bugünkü sistemde kanun ile kurulabilen bakanlıklar, yeni il ya da yeni idari bölgeler yaratılması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle olacak ve Meclis’in bunu denetleme olanağı yok.

Cumhurbaşkanı, olağanüstü hal ilan edildiği takdirde (ki bu kararı da Cumhurbaşkanı, Meclis’e sormadan kendi başına verebiliyor) kişisel haklara ilişkin her türlü düzenlemeyi de kararnameler ile yürütebilir.

Bir tarafta seçime katılanların yarısının seçebileceği bir Cumhurbaşkanı ve karşısında seçmenlerin tümünü temsil eden bir Meclis, ama Meclis, bütün yetkilerini o bir kişiye devretmiş durumda!

Böyle bir Meclis’e “güçlü” denilebilir mi?


YETERSİZ FAKÜLTELER KAPATILMALI
ÖĞRETMEN adaylarının girdikleri sınavda soruları yanıtlayamadıklarından dün söz etmiştik. Bu konuya devam ediyorum çünkü bu, bugün kendimize dert ettiğimiz birçok şeyden daha önemli.

Nuran Çakmakçı’nın Hürriyet’te yayınlanan dizisine görüş belirten uzmanlar, bunun en temel sebebinin öğretmen yetiştiren fakültelerin eğitim kaliteleriyle ilgili olduğunu söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.493 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.238 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.162 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.238 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar