Her şey o ‘ikinci dönemde’ oldu

ESKİ Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel’in, TBMM Darbeyi Araştırma Komisyonu’nun yazılı sorularına verdiği yanıtlarda ilginç bir değerlendirme var.Necdet Özel, Fetullahçılar ve diğer...

ESKİ Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel’in, TBMM Darbeyi Araştırma Komisyonu’nun yazılı sorularına verdiği yanıtlarda ilginç bir değerlendirme var.
Necdet Özel, Fetullahçılar ve diğer dini cemaatlerle TSK’da verilen mücadeleyi üç döneme ayırıyor.
1– Ekim 2010 öncesi dönem.
2– Ekim 2010-2013 sonu dönemi
3– 2014–18 Ağustos 2015 dönemi. (Ağustos 2015, Özel’in emekliye ayrıldığı tarihtir.)
Özel, Ekim 2010 tarihinden önce, Silahlı Kuvvetler’de bu tür bütün yapılanmaların “dini değerleri istismar eden gruplar” olarak değerlendirildiğini ve bu dönemde 1166 personelin TSK’dan ilişkisinin bu nedenle kesildiğini, bunlardan 400’ünün de Fetullahçı olarak değerlendirildiğini söylüyor.
İkinci dönem olarak belirlediği tarih aralığını kendisi açmamış ama bu dönem, Anayasa değişikliği ile HSYK’nın ve yargının Fetullahçılara teslim edildiği tarih ile 17–25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla AKP ile Fetullahçıların deyim yerindeyse “kanlı bıçaklı” oldukları tarihe işaret ediyor.
Özel’in bu dönem ile ilgili değerlendirmesi şöyle:
“Devletimizin resmi belgelerinde, tehdit değerlendirmesinin değiştiği, cemaat ve tarikatların faaliyetlerinin güvenliğimize tehdit oluşturmadığı görülmüştür. Hatırladığıma göre bu dönemde hakkında işlem yapılan personel olmamıştır.”
Özel’in bu ifadeleri, TSK’da başlayan “özel bir dönemi” atlıyor.
Bu dönem aynı zamanda, TSK içindeki büyük tasfiyenin gerçekleştirildiği dönemdir.
Ergenekon ve Balyoz davalarıyla başlayan süreçte, ordudaki gizli Fetullahçıların önünü açmak için önce hapse atılan, sonra emekli edilerek tasfiyeye tabi tutulan subaylar dönemi!
O dönemi hatırlayalım: Eğitimi, liyakati nedeniyle önü açık, ileride ordu komutanı, kuvvet komutanı, genelkurmay başkanı olabilecek çaptaki subayların tasfiye edilmekte olduğu, çok yazılıp çizilmişti.
O sırada iktidar, Fetullahçılarla kol kola, el ele vermiş, bu davaların savcılığını yapıyordu.
Özel’in üçüncü dönem olarak tanımladığı, yani Fetullahçılar ile hükümetin arasının bozulmasından kendisinin emekliye ayrıldığı döneme kadar olan süreçte yapılan soruşturmalarda “hiç Fetullahçıya” rastlanmamış!
Neden rastlanmadığı bir bilmece değil elbette.
Özel’in ikinci dönem diye tanımladığı dönemdeki büyük tasfiyenin ardından, kritik makamlara Fetullahçılar getirildi ve onlar da daha sonraki soruşturma döneminde tarikatçı subayların ordudan ayıklanmasına engel oldu, soruşturmayı baltaladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar