Orada öyle burada böyle

DONALD Trump, bir ay sonra ABD Başkanı olarak görevi devralacak. Bu arada da boş durmuyor tabii. Birlikte çalışacağı ekibi belirlemeye çalışıyor. Geçen gün bizdeki Dışişleri Bakanı’na...

DONALD Trump, bir ay sonra ABD Başkanı olarak görevi devralacak.

Bu arada da boş durmuyor tabii. Birlikte çalışacağı ekibi belirlemeye çalışıyor.

Geçen gün bizdeki Dışişleri Bakanı’na karşılık gelen Devlet Sekreteri olarak ExxonMobil Başkanı ve CEO’su Rex Tillerson’u “aday göstereceğini” açıkladı.

Dikkatinizi “aday göstereceği” kelimelerine çekmek isterim.

Bizim yeni Anayasa değişikliğindeki cumhurbaşkanı gibi “tayin etmeyecek”, “aday gösterecek”.

Çünkü başkan her ne kadar seçimle geliyor da olsa, Senato da seçimle gelen yasama organı olarak başkanın yapacağı atama işlemlerini onaylar. ABD Anayasası’ndaki deyimle “tavsiye eder ve rıza verir”.

Sadece bakanlar değil, federal yargıçlar, askeri komutanlar, büyükelçiler için de aynı süreç gerekir.

Trump, başkan olarak göreve başladığında, birlikte çalışacağı kabine üyelerini Senato’ya bildirecek.

Senato, bu adayları karşısına alıp sıkı bir sorgulamadan geçirecek, söz konusu görev için yeterli olup olmadıklarını anlamaya çalışacak.

Rex Tillerson’un bir diplomatik geçmişi olmadığı için sorgulamasının zor geçmesi bekleniyor. Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden bazılarının da Tillerson’dan, Putin ile ilişkileri nedeniyle “kuşku duydukları” biliniyor.

Peki AKP ile MHP’nin önerdikleri ve adına ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ dedikleri sistemde nasıl olacak?

Çok basit. Cumhurbaşkanı “Şunu bakan yaptım” diyecek, olup bitecek.

Meclis’in söz söyleme hakkı olmadığı gibi, bir daha bakanların yüzünü bile görmeyecek, yaptıklarını onaylamasa bile sesini çıkaramayacak.

Meclis’in bakanların faaliyetlerini denetlemesi bir tek bütçe görüşmelerinde dolaylı olarak mümkün olacak ama o noktada da Meclis, bütçeyi onaylamasa bile cumhurbaşkanı ve bakanlar eski bütçelerini yıllık değerleme oranında arttırıp, bildiklerini okumaya devam edecekler.

Peki nerede milli iradenin temsil edildiği Gazi Meclis?

AKP ve MHP milletvekilleri, ne yapmak üzere olduklarını gerçekten biliyorlar mı?

‘BÜTÇE HAKKI’ BİR KİŞİNİN ELİNE GEÇER

AKP, cumhurbaşkanlığı sisteminin anlatıldığı 18 maddelik bir kılavuz hazırladı.

Kılavuz, TBMM Komisyonu’nda görüşülmekte olan Anayasa değişikliği önergesiyle ilgili olarak tabanın bilgilendirilmesini amaçlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar