İstanbul hızla geriliyor

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody's'in not indirimi kararını önemsediklerini söyledi. “Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” dedi. “Orta ve uzun vadede notu arttırmak için...

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody's'in not indirimi kararını önemsediklerini söyledi.

“Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” dedi. “Orta ve uzun vadede notu arttırmak için çaba içinde olacağız” diye de ekledi.

Haliyle insanın kafası karışıyor:

Devletin tepe yöneticilerine ve onların hık deyicilerine bakarsanız bu iş FETÖ’nün kumpası da olabilir, “üst aklın” Türkiye’nin başına örmek istediği yeni bir çorap da! Üçüncü havaalanını çekememeleri de olası bir gerekçe tabii.

Ama Başbakan Yardımcısı ve kabinenin en tecrübeli iktisatçısı diyor ki “Bu işi ciddiyi alıyoruz, arttırmak için çaba göstereceğiz”!

Hangisi doğru diye düşünmeye gerek yok.

Başbakan Yardımcısı,

Türkiye ekonomisinin geleceği için ikna etmek durumunda olduğu insanların rasyonel düşündüklerini biliyor ve onların anlayacağı dille konuşuyor.

Ötekiler ise tribünlere oynuyorlar, “vatan, millet, Sakarya” nutuklarıyla ekonomideki gözle görülür çöküşü halkın fark etmemesine çalışıyorlar.

Şurası açık ki Türkiye, demokrasiden uzaklaşıp, bir tür Ortadoğu diktatörlüğüne dönüşme sürecinde dünyadaki kredisini hızla tüketti.

Bir zamanların “parlayan yıldızı” idik, şimdi caddelerdeki mağazalar bile kapanıyor!

Global Financial Center Index’in 2016 araştırmasında, İstanbul 57. sıraya indi. Bir önceki araştırmada İstanbul’un sırası 45 idi.

İstanbul son üç senedir düzenli olarak bu endekste geriye gidiyor.

Sebebi aynı raporda yazılı:

- Yolsuzluklar önlenemiyor, kanunlar herkese eşit olarak uygulanmıyor.

- Vergi kanunları basit, adil, şeffaf ve öngörülebilir değil. Vergi, hükümetlerin beğenmedikleri şirketleri cezalandırdıkları bir silah olarak kullanılıyor.

- Bilgili, iyi eğitimli ve yetenekli insan kaynağı açısından rakiplerimizin çok gerisindeyiz.

Ve hükümet, bunları düzeltmek için kılını bile kıpırdatmıyor ama iş nutuk atmaya gelince “İstanbul Dünya Finans Merkezi olacak” diye atıp, tutuyor.

Bana öyle geliyor ki asıl amaçları da İstanbul filan değil, finans merkezi kuruluyor diye prim yapan “kupon” araziler ile yandaşlara rant yaratmak!

TADINI ALDI BİR KERE

MİLLİ Güvenlik Kurulu, Olağanüstü Hal’in uzatılmasını tavsiye etti. Bir sürpriz sayılmaz, en azından benim için.

Cumhurbaşkanı bu işin tadını almıştı ve bunun sinyallerini veriyordu.

Onun başkanlık ettiği MGK’da da ortaya atılıp “Ama biz kısa sürede bitireceğiz sözünü vermiştik” diyecek babayiğit bir bakan elbette çıkamazdı.

Cumhurbaşkanı’nın bu uygulamadan kolayca vazgeçmeyeceğinin bir başka işaretini MGK toplantısından bir gün sonra, dün aldık.

Muhtarlar toplantısında “belki 12 ayın bile yetmeyeceğini” söyledi, muhtarlarla oylama yaptı ve Olağanüstü Hal’in en az bir yıla kadar uzatılacağının altını da çizmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar