Koalisyon bazen iyidir

İktidar ilk defa koalisyonu lanetlemiyor..İlk defa ‘Koalisyon kötüdür, koalisyon demek istikrarsızlık demektir, kriz demektir koalisyon kâbustur’ demiyor..10 yıl boyunca defalarca demiş..Ben de her seferinde ‘Koalisyon...

İktidar ilk defa koalisyonu lanetlemiyor..
İlk defa ‘Koalisyon kötüdür, koalisyon demek istikrarsızlık demektir, kriz demektir koalisyon kâbustur’ demiyor..
10 yıl boyunca defalarca demiş..
Ben de her seferinde ‘Koalisyon öcü değildir, bazen yararlıdır, bazen tek parti iktidarlarından daha iyidir’ diye yazmışım..
Genelleme yapmak doğru olmaz..
Koalisyonların iyi örnekleri de var, kötü örnekleri de..
Başkanlık sistemde olduğu gibi.. Başkanlık sisteminin denge ve denetim mekanizmasına önem veren, demokratik örnekleri de var, yasama ve yargının yürütmeye (yani tek adama) tabi olduğu otoriter örnekleri de..
*
Şurası bir gerçek.. Partiler arasında uçurum yoksa, birinin ak dediğine öteki kara demiyorsa, izledikleri politikalarda sadece nüans farklılıkları varsa o ülkelerde koalisyon hükümetleri uyumlu çalışıyor..
Partiler arasında derin görüş ayrılıkları varsa, tarafların çok fazla fedakârlık yapması gerekiyorsa koalisyon hükümetleri zorlanıyor..
Zorlanıyor ama..
O toplumda kutuplaşma azalıyor, derin yarıkların arası daha da açılmıyor, toplumun stresi alınıyor, gerilim yerini yumuşamaya bırakıyor.. Çatışmaya hazır gruplar ister istemez uzlaşma potasına giriyor..
*
Koalisyonun şöyle bir yararı daha var: İktidar, sadece tek bir tabanın sesine kulak vermiyor.. Öteki tabanların da hassasiyetini dikkate almak zorunda kalıyor..
Bu sebeple koalisyon bazen iyidir diyorum..


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar Yenilgiyi Hala İçine Sindiremiyor! 23 Nisan 2024 | 517 Okunma İktidarın Kredisi Bitti: Yerel Halk İkna Olmaz! 22 Nisan 2024 | 612 Okunma Yeter Artık Halkı Kandırmayın! 19 Nisan 2024 | 513 Okunma Erdoğan Yanlış Okumuş! 18 Nisan 2024 | 1.208 Okunma Istakoz Çöküşün Simgesi 16 Nisan 2024 | 1.084 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar