Milyonda bir

LİSANIMIZDA azlığı ifade etmek için binde bir denir. Zamanımızda binde bir oranı hafif kalır. Cumhuriyetin ilk otuz yılında iyi bir liseden mezun olup da, edebiyatımızın en büyük klasik şairi olan Fuzulîyi...

LİSANIMIZDA azlığı ifade etmek için binde bir denir. Zamanımızda binde bir oranı hafif kalır. Cumhuriyetin ilk otuz yılında iyi bir liseden mezun olup da, edebiyatımızın en büyük klasik şairi olan Fuzulîyi okuyup anlayanların nispeti en az onda birdi. Bugün ise, bırakın binde biri, yüz bin lise mezunundan biri bile Fuzulî Divanını manasını bilmek zevk ve haz almak suretiyle okuyamıyor.

İngiliz kolejlerinden, Alman gimnazyumlarından, Fransa liselerinden mezun olup da Shakespeare’i, Goethe’yi, Racine’i okuyup anlamamak mümkün müdür?

Lise mezunu olup da gerçek ile gerçeklik (verite ile realite) kelime ve kavramları konusunda, on üzerinden en az yedi not alacak felsefî bir kompozisyon yazabileceklerin nispeti acaba kaçtır. Elli binde bir çıkar der misiniz?

Namaz kılan zamane dindarı Müslümanların kaçta kaçı, en özet şekliyle de olsa ilmihallerini biliyor? Allahın on dört sıfatını ezbere bilenlerin nispeti kaçta kaçtır?

İstanbul ahlak, kültür, terbiye, görgüsünü bilenlerin nispeti nedir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.779 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.383 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.816 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 722 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar