En iyi ve hayırlı ev

EN iyi, huzurlu ve hayırlı ev: İçindekilerin ilim irfan ahlak fazilet hikmet sağduyu sahibi olduğu, Yaratana ibadet ettikleri, O’nu andıkları, O’nu unutmadıkları, azgınlık yapmadıkları evdir. En kötü ev:...

EN iyi, huzurlu ve hayırlı ev: İçindekilerin ilim irfan ahlak fazilet hikmet sağduyu sahibi olduğu, Yaratana ibadet ettikleri, O’nu andıkları, O’nu unutmadıkları, azgınlık yapmadıkları evdir.

En kötü ev: Günahlar, azgınlıklar, fuhşiyyat evidir.

Değerli insan: İlim, irfan, ihlas, taqva, ahlak, fazilet sahibi hayırlı kimsedir.

Hayırlı yemek: İhtiyaç olduğu zaman, besmeleyle başlanan ve doymadan önce sofradan kalkılan helal yemektir.

En hayırlı anne babalar: Oğullarını ve kızlarını iyi insan, iyi Müslüman, iyi vatandaş olarak yetiştiren; onlara doğru din bilgileri öğreten veya öğrettiren, onları ahlaklı ve faziletli yetiştiren ebeveyndir.

En faydalı inançlar: Kur’ana, Sünnete, Tevhid’e uygun sahih (doğru) inançlardır.

En muhterem din hocaları: Cemaati başta olmak üzere halkı Allaha, Peygambere (Salat ve selam olsun ona), Kur’ana, Şeriata, iyi ahlaka çağıran, bu hizmetler karşılığında yaratıklardan ücret istemeyen ve almayan muhlis ve muttaq-i (ihlaslı ve taqvalı)) hocalardır.

İslam şehrinde hangi kurumlar bulunur: (1) İcazetli ulema ve fuqaha yetiştiren medreseler… (2) Kamil Müslüman yetiştiren tasavvuf tarikatları ve tekkeleri… (3) Çocukları ve gençleri Müslüman yetiştiren İslam mektepleri… (4) Fakirleri doyuran imarethaneler… (5) Kur’ana, Sünnete, Şeriata, fıkha uygun şekilde zekat dağıtımında hizmet veren “Zekat Sandığı Kurumu”… (6) Emr-i mâruf ve nehy-i münker yapan hisbe teşkilatı… (7) İş, ticaret, iktisat, zanaat hayatını islamî ölçü ve kriterlere göre tanzim eden, denetleyen âhilik teşkilatı, fütüvvet ahlakı… (Bu yedi kurum yoksa o şehrin halkının yüzde yüzü Müslüman olsa bile şehir İslam şehri olmaz.)

* Önemli bir konu: Devamlı israf edenler, israflı lüks bir hayat sürenler, israfa batmış ve gömülmüş bulunanlar, israfı meşru görenler iyi Müslüman değildir, kötü Müslümandır.

* Bir gram ilim, irfan, faydalı kültür; bir ton zevzeklik, gevezelik ve dedikodudan evladır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.783 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar