Hanefî-Mâturidî İslâmlığı

1. İki büyük güç var: Biri Hanefî-Mâturidî Ehl-i Sünnet Fırka-i Nâciye İslamlığı… Diğeri Vehhabî Selefî radikal bid’at cereyanı. 2. Birincisi islamî...

1. İki büyük güç var: Biri Hanefî-Mâturidî Ehl-i Sünnet Fırka-i Nâciye İslamlığı… Diğeri Vehhabî Selefî radikal bid’at cereyanı.

2. Birincisi islamî devamlılığı temsil ediyor, ikincisi tarihî bir ârıza ve kopukluktur.

3. Birincisinde cihad vardır, terör yoktur. İkincisinde cihad ile terör özdeş hale getirilmiştir.

4. Birincisi, Şeriata muhalif olmamak şartıyla tasavvufu ve tarikatı kabul eder. İkincisi, tasavvufu, tarikatı şirk olarak görür ve reddeder.

5. Birincisi medenî Müslümanlıktır, ikincisi bedevî Müslümanlıktır.

6. İki cereyan da demokrasiyi kabul etmez.

7. İki cereyanda da beş vakit namaz kılınacaktır. Namaz konusunda ikisi de ihmal, tehavün kabul etmez.

8. İkisinde de tesettür ve hicab vardır.

9. Birincisinin realitede, uygulamada ana örneği Osmanlı Hilafet saltanat ve devletidir. İkincisinin örnek eseri Suudî Arabistan’dır.

10. Hanefî-Mâturidî İslamlığının büyük bir medeniyeti, ilmi, irfanı, kültürü, sanatı vardır. İkinci zihniyet Mekke-i Mükerreme’yi Las Vegas’a çevirmiştir.

11. Birincisinin dairesi içinde sayılamayacak kadar çok ulema, suleha, fukaha, hükema, evliyaullah, bilge, devlet adamı, ziyalı insan yetişmiştir. İkincisinde bu zenginlik yoktur.

12. Birincisinin Kur’ana, Sünnete, hikmete uygun bir savaş hukuku vardır. İkincisinin böyle gelişmiş bir hukuk yoktur.

13. Birincisi Ehl-i Zimmete, Ehl-i Kitab’a, Yahudilere ve Hıristiyanlara, hattâ Hindistan’da Mecusilere hayat hakkı tanımış, onlara can mal din inanç ırz hürriyeti ve güvenliği sağlamıştır. İkincisi bu hakkı tanımıyor.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.783 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar