Avaz Avaz Hoparlör

MUHTEREM Hoca Efendi… Selam ve hürmetten sonra: “Ezan okunurken hoparlörleri sonuna, en sonuna, açabildiğimiz kadar açmamız gerekiyor, çünkü Ezan-ı Muhammedî ne kadar uzağa giderse o kadar sevabı olur”...

MUHTEREM Hoca Efendi… Selam ve hürmetten sonra:

“Ezan okunurken hoparlörleri sonuna, en sonuna, açabildiğimiz kadar açmamız gerekiyor, çünkü Ezan-ı Muhammedî ne kadar uzağa giderse o kadar sevabı olur” buyurmuşsunuz.

Öyle de:

1. Sizin camiin civarında yedi kadar cami var, onlarda da günde beş kez ezan okunuyor, onlar da hoparlörleri sonuna kadar açıyor.

2. Şehrin her yeri zaten camiyle, minareyle dolu.

3. Birbirlerine çok yakın bunca camide aynı anda hoparlörler sonuna kadar açılarak avaz avaz ezan okunursa sevap mı olur, yoksa ezana saygısızlık edildiği için günah mı olur?

4. Ezan okunurken akustik denilen ilim ve tekniğe uymak gerekmez mi?

5. En sonuna kadar açılmış mâdenî sesli hoparlörler, güzel okunan bir ezana zarar vermez mi?

6. Aynı anda okunmaya başlanan ezan sesleri birbirine karışarak kudsiyetlerine zarar gelmez mi?

Bir de cami içindeki durumu düşünelim:

Orta büyüklükteki bir cami… Sabah namazında on iki cemaat var… İmam mihraba geçiyor, önünde bir veya birkaç mikrofon, bir de yakasına mandallı seyyar mikrofon takıyor. On iki kişilik cemaate bu kadar mikrofon gülünç değil midir?

Camilerde, minarelerde hoparlör fetişizmi yapmak caiz midir?

Minarelerin, Cami içindeki hoparlörlerin, ses düzeninin, üniversitede akustik ilmi okumuş ruhsatlı uzmanlar tarafından tesis edilmesi gerekmez mi?

Sultanahmet gibi camii bol bir yerde aynı anda bütün camilerden avaz avaz yüksek sesle ezan okumak ezana saygı mıdır, saygısızlık mıdır?

İşin bir de sağlıkla ilgili kısmı vardır.

Yüksel desibelli sesler işitme duyusuna zarar verir. Bu, ilmen bilenen bir gerçektir.

Müslüman elbette ezandan rahatsız olmaz ama aşrı sesli hoparlörden rahatsız olabilir.

Aşırı sesli hoparlörden rahatsız olan, şu aletleri akustik ilmine ve tekniğine göre düzgün ve mutedil bir şekilde ayarlayın diyen bir Müslümanı ezan düşmanı olmakla suçlamak yalan ve iftira olmaz mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.783 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar