Tenkit Edebilirsin, Lâkin Âdil ve İnsaflı Olmalısın

BENDENİZİ  elbette tenkit edebilirsiniz. Lakin tenkit perdesi altında lütfen gıybet, iftira ve hakaret etmeyiniz. Tenkitleriniz gerekçeli ve olumlu olmalı. Yaşlı olduğum için bunak veya dinozor derseniz ayıp etmiş...

BENDENİZİ  elbette tenkit edebilirsiniz. Lakin tenkit perdesi altında lütfen gıybet, iftira ve hakaret etmeyiniz. Tenkitleriniz gerekçeli ve olumlu olmalı. Yaşlı olduğum için bunak veya dinozor derseniz ayıp etmiş olursunuz. Tenkidin türleri vardır: Kibarcası ve kabacası. Haklı olanı, olmayanı. Size kabaca ve haksız yere tenkit etmek yakışmaz.

Düşüncelerimi, görüşlerimi, teklif ve temennilerimi çürütebileceğinizi sanmıyorum. Demagoji, safsata, çarpıtma yaparsanız, o başka.

Kaç sene oldu, çok galiz, çok yakışıksız, çok haksız, çok seviyesiz bir üslupla saldırmıştınız. Size cevap vermemiştim. Sonra ne oldu. Siz rezil oldunuz, büyük darbeler yediniz, zarara uğradınız. Ben size bir şey yapmadım. Siz tokat ve sille yediniz.

Lütfen tenkit ederken âdil olunuz, insaflı olunuz, hakkaniyetli olunuz.

Unutmayınız, benim gibi bir Müslümana düşmanlık ve zulm ederseniz, “Büyüklerimize hürmet etmeyen, küçüklerimize şefkat beslemeyen bizden değildir” hadisi sizi çarpar, zamanı gelince tokat yiyebilirsiniz.

***

YİRMİ yaşında üniversiteli bir gence: Size beş konuda öğüt vermiş, bazı tavsiyelerde bulunmuştum. Bugünkü yaşınız, tecrübesizliğiniz bunları aynelyakin anlamaya, kavramaya yeterli değildir. Söylediklerimi tutar ve hayata geçirirseniz yararlı çıkarsınız, göz ardı ederseniz zarar edersiniz.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.779 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.383 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.816 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 722 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar