Hikmetsiz Siyaset

YÜZDE yüz kesin olarak bilmiyorum, yaygın rivayetler var, 27 Mayıs 1960 darbesinden önceki buhranlı günlerde merhum Adnan Menderes’in “Ben kendime sabık=eski başbakan dedirtmem” dediği söyleniyor. Keşke saplanıp...

YÜZDE yüz kesin olarak bilmiyorum, yaygın rivayetler var, 27 Mayıs 1960 darbesinden önceki buhranlı günlerde merhum Adnan Menderes’in “Ben kendime sabık=eski başbakan dedirtmem” dediği söyleniyor. Keşke saplanıp kalmasaydı, erken seçim kararı alınmış, hükümet istifa etmiş, seçimlerin sonuna kadar geçici bir kabine kurulmuş olsaydı.

Türkiye öteden beri idaresi çok zor bir ülkedir. Son seçimden sonra idaresi mümkün olmayan bir ülkedir desek abartmış mı oluruz?

Ülkemizin, devletimizin, halkımızın ıslah olması ve düzelmesi için gereken ilk şey hikmet=bilgeliktir. Bilgelik olmadan yahut bilgeliğe aykırı olarak yapılacak her şey boştur.

Bilgelik neleri gerektirir:
1. Amaç, dindarlar için öncelikle dine hizmettir. Sonra vatana, halka, devlete. Başka niyet ve amaçların sonu felaket olur, nitekim olmuştur.
2. Siyasete, idareye istikamet=doğruluk dürüstlük hakim olmalıdır.
3. Siyaset ve idare mutlaka âdil olmalıdır.
4. Siyaset adamları ve idareciler kendilerine, şahıslarına, beşerî ihtiraslarına değil ülkeye, millete, devlete hizmet etmelidir.
5. Ahlaka ve hukuka aykırı bütün yolsuzluklara son verilmeli, yapmış olanlar cezalandırılmalıdır.
6. İşler kavga, gürültü, polemik, tartışma ile değil, mutabakat=uzlaşı ile halledilmelidir.
7. (Sıkı durun!) Milletvekillerinin maaşları, yollukları, emeklilikleri, avantaları en az dörtte bir düşürülmelidir.
8. Siyasî faaliyetleri dışında milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmalıdır.
9. Meclise her kesimden bilge, ahlaklı, faziletli, dürüst, yüksek meziyetlere sahip vekillerin girmesi için tedbirler alınmalı, yollar açılmalıdır.
10. Öncelikle siyasiler ve bürokratlar için nereden buldun kanunu çıkartılmalı, şahsî servetleri şeffaf hale getirilmelidir.
11. Millet Meclisi çatısı altında ağır küfürler edenlerin vekillikleri kimsenin gözünün yaşına bakmadan düşürülmelidir.
12. Müslüman siyasetçiler, seçilenler, seçenler İslam ahlakına sımsıkı bağlı olmalı; dinin kötü gördüğü yalanlardan, iftiralardan, fitne fesattan, entrikadan, şeytanî polemiklerden uzak durmalıdır.
Yukarıda saydığım 12 madde hayata geçirilemezse Türkiyenin siyaseti düzelmez, temizlenmez.
Halk arasında yaygın bir kanaat var: Adam, seçilebilmek için büyük paralar harcıyor. Alacağı maaşlar bunları karşılamaz. Niçin bu kadar para harcıyor? Bunları geri almak için ne yapacaktır?
İngilterede olduğu gibi tek vekil çıkartacak dar küçük bölgeler olsa, siyaset daha temiz olmaz mı?
Ahlaklı olmayan, ahlakla yürütülmeyen siyasî bir sistem kirlenmeye mahkumdur.
Bilge olmayan ahlaksız dosttan kork; bilge düşmandan o kadar korkma.
ABD’de olduğu gibi siyasette yalan söylemek suç olmalıdır.
Osmanlı devletini ahlakı bozulan Yeniçeriler sarstı, yıkılmasına sebep oldu. TC’yi bozuk siyasetçiler, çarpık demokrasi yıkacaktır.
Büyük çöküş olmadan bir uyanabilsek ve toparlanabilsek.
Bir dinsiz, ateist, Kemalist, laikçi ahlaksızlık yaparsa bir ayıptır, aynı ahlaksızlığı Müslüman yaparsa bin ayıptır.
Dünya üzerinde temiz ve iyi işleyen siyasî sistemler vardır. Biz Türkiyeli Müslümanlar bunlardan ibret almalı, ders çıkartmalıyız.
Avrupanın insan haklarına ve adalete en fazla riayet eden en temiz ülkeleri krallık rejimine sahiptir ve onlarda bizdeki gibi laiklik yoktur.
Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, İngiltere, Lüksemburg Büyük Dükalığı… Bu ülkeler, cumhuriyetlerden daha temizdir, daha şeffaftır. Onlarda hukukun üstünlüğü, din ve fikir hürriyeti daha fazladır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.784 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.393 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.820 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 727 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar