Bir Mimarlık Öğrencisine

1. Profesör Albert Gabriel ile ilgili yeterli bilgin olsun. Onun eserlerini, hizmetlerini öğren, zengin bir kütüphaneye gidip onun Anadolu’daki anıt eserlerle ilgili anıtsal kitaplarını oku. Gabriel’i bilmeden Patagonya’da mimar...

1. Profesör Albert Gabriel ile ilgili yeterli bilgin olsun. Onun eserlerini, hizmetlerini öğren, zengin bir kütüphaneye gidip onun Anadolu’daki anıt eserlerle ilgili anıtsal kitaplarını oku. Gabriel’i bilmeden Patagonya’da mimar olabilirsin ama Türkiye’de olamazsın. Olursan da o biçim mimar olursun.
2. Merhum Üstad Ekrem Hakkı Ayverdi ile hemhal ol.

3. Mimar Le Corbusier’nin 1911’te İstanbul’a yaptığı seyahati anlatan ve içinde enteresan krokiler bulunan kitabını (Voyage d’Orient) bul oku, Google’dan konuyla ilgili görsellere bak, aşı boyalı Türk konağını dikkatle, hayranlıkla incele.

4. Mimarlığın pîri Vitruvius’un binalarla ilgili üç temel prensibini öğren.

5. Altın oran hakkında sağlam ve geniş kültürün olsun.

6. Bir İsveçlinin Selimiye Camii’nin sırlarıyla ilgili keşfini öğren. (Yıllarca önce Yapı dergisinde okumuştum… Ayrıca: /matematiktutkusu.com… Selimiyenin sırları/…)

7. Osmanlıcayı, edebiyat-ı osmaniyeyi mükemmel şekilde öğren.

8. Divan edebiyatını iyi öğren, Fuzulî Divanını ve benzer klasikleri, manasını anlamak suretiyle okuyamayan bir kişi Türkiye’de yüksek mimar olamaz. Shakespeare’i bilmeyen, anlamayan, tanımayan bir İngiliz büyük ve yüksek mimar olabilir mi?

9. Aruz öğren. Aruz bilmeden ahenkli projeler çizemezsin. Şiir yazmak için değil, mimarlık için aruz öğren.

10. Arap yazısının ve Latin yazısının kaligrafisini öğren, kaligrafi bilmezsen abuk sabuk, çarpık çurpuk binalar yapabilirsin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.783 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar