Hem Konsey’in kurucu üyesiyiz hem de bizi denetleyeceklermiş

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi denetlemeye karar vermesine tabii ki tepki göstereceğiz. Ama bu "Avrupa Konseyi" ile "Avrupa Birliği"ni karıştırmayalım... Türkiye "Avrupa Konseyi"nin kurucu üyesidir. Avrupa Konseyi...

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi denetlemeye karar vermesine tabii ki tepki göstereceğiz. Ama bu "Avrupa Konseyi" ile "Avrupa Birliği"ni karıştırmayalım... Türkiye "Avrupa Konseyi"nin kurucu üyesidir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türk parlamenterler de vardır. Mesela 12 Eylül askeri müdahalesi ertesinde bu Meclis yine Türkiye'yi denetleme kararı alırken, bu karara karşı Turan Güneş, Metin Toker gibi isimler Türkiye'yi savunarak itiraz etmişlerdi.

Avrupa Konseyi AB değil
Yani bu parlamentonun kararına öfkelenip AB'ye yönlendirmeyelim öfkemizi. Ayrıca "AB Parlamentosu"nda sadece üye ülkelerin temsilcileri bulunduğu için, bu parlamentoda bizim temsilcimiz yoktur.
Gelelim Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Genel Kurulu'ndaki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumda, Türkiye'nin yeniden siyasi denetime alınması kararına... Bu karara göre Türkiye'nin 2018'e kadar denetim sürecine alınması öngörülüyor. Denetleme Komitesi raportörleri bu konuda şu görüşleri açıklamışlar:

Cezalandırma değilmiş
"Denetleme cezalandırma değil, aksine Türkiye ve Avrupa arasında derin ve samimi bir diyalog anlamına geliyor. Türkiye'yi destekliyoruz. Bu yüzden denetleme sürecine girilmesinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda çözüm sağlamak için önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye halkı demokrasiyi hak ediyor."
Bu karara karşı Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama hepimizin duygu ve düşüncelerini yansıtıyor. Bu açıklamanın bana göre en önemli bölümü şöyle:
"-AKPM'nin bu haksız, siyasi ve yanlı kararına rağmen, Türkiye, demokratik standartlara, insan haklarına ve bu alandaki uluslararası yükümlülüklerine bağlılığından ödün vermeden vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini geliştirme konusundaki kararlılığını sürdürecektir."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.882 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar