Yapılan bir seçim değil bir referandumdu

İnanılacak gibi değil... Ama eğer "Gezi zekalı"ysanız sizin için bu yaklaşım normaldir. Pazar günü yapılan referandumu bir seçimmiş gibi alıp zafer ve yenilgi üzerinde...

İnanılacak gibi değil... Ama eğer "Gezi zekalı"ysanız sizin için bu yaklaşım normaldir. Pazar günü yapılan referandumu bir seçimmiş gibi alıp zafer ve yenilgi üzerinde çeşitlemeler yapanlardan söz ediyorum.

Seçim değildi
Mesela Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını kazandığı oylama bir "Seçim"di. Ama artık Cumhurbaşkanı'nın TBMM tarafından değil halk tarafından seçileceğini öngören anayasa düzenlemesinin oylanması bir "Referandum"du. Anayasa'nın bazı maddelerini değiştiren ve yüzde 51 oy oranı ile kabul edilen metin de, pazar günü bir seçime değil bir referanduma sunulmuştu.

Kafa karışıklığı
Ama siz ille de bir kavga konusu arıyorsanız, gerçeklere değil kafanızdaki karmaşıkdünyanın çarpıklıklarına kapılırsınız. Referandum sonucunda gerçekleşecek değişikliklere değil, kimin yenildiğini, kimin zafer kazandığını aramaya başlarsınız. Sonunda referandumun sonucuna değil hangi ilde ne tür oy çıktığına falan takılıp, birilerini muzaffer birilerini de ezik ilan edersiniz.

Bahçeli'nin başarısı
Bu hatayı özellikle AK Partili siyasetçiler ve yorumcular yapmamalıdırlar. Örneğin Devlet Bahçeli örnek bir davranışla bu referandumda "Evet"lerin fazla çıkması için canını dişine takıp çalışmış ve MHP örgütünü "Evet"e yönlendirmiştir. Eğer siz bir AK Partili olarak "MHP'liler gereken miktarda evet oyu verdiler mi" benzeri çeşitlemelerle bu tarihi ittifakın önemini yok sayarsanız, Gezi zekalılar gibi yanılgılara düşersiniz.

Erdoğan bir güvencedir

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.881 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar