Sürekli “geciken ülke” de bir gün gelir “dakik ülke” oluverir

Psikologlara göre sürekli "Geç kalmak" bir kusur değilmiş. Geç kalmak insanların kişilikleri ile ilgili bir özellikmiş. Sürekli geç kalan insanlar daha iyimser olurlar ve heyecandan hoşlanırlarmış. Amerika'daki...

Psikologlara göre sürekli "Geç kalmak" bir kusur değilmiş. Geç kalmak insanların kişilikleri ile ilgili bir özellikmiş. Sürekli geç kalan insanlar daha iyimser olurlar ve heyecandan hoşlanırlarmış. Amerika'daki San Diego Üniversitesi psikoloji profesörü Jeff Conte da, farklı kişilikler üzerinde yaptığı bir araştırmada deneklerine saat olmadan vakit tahmini yaptırmış. Hırslı ve rekabete açık insanlar 58 saniyede bir dakikanın geçtiğini hissetmişler... Yaratıcı, araştırıcı insanların bir dakikası ise 77 saniyede tamamlanmış.

Geciken ülkeler de var
Psikologlar bireylerin geç kalması üzerinde araştırma yaparken keşke antropologlar da toplumların geç kalma nedenlerini irdeleselerdi. Gerçi "Gelişmiş ülkeler" ve "Gelişmekte olan ülkeler" benzeri sınıflandırmalar var ama bir toplumun kendisini oluşturan insanların ortak kişisel özelliklerinden ötürü geciktiğini iddia etmek herhalde pek doğru olmaz. Yani "Dakik ülkeler" ve "Geciken ülkeler" gibi bir ayrım doğru değildir.

Özal reformları
Toplumların yöneticileri vizyon ve misyon sahibi oldukları zaman, gecikmeler telafi edilebiliyor. Bunu yakın tarihte Turgut Özal'da gördük. 1930'dan beri süregelen katı kambiyo rejimini sona erdirdi ve Türkiye'yi "Serbest Pazar Ekonomisi"ne taşıyarak dünya ile rekabete açtı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.881 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar