Uluslararası ilişkiler üzerinde derin devletlerin ağırlığı var

Uluslararası hukukta "Devlet" gözle görülen, elle tutulan en önemli birimdir... Savaşı ve barışı düzenleyen kuralları, devletler uygular.Ama bir de işin gerçeği var... Bu gerçek de "Derin devlet" diye bilinen...

Uluslararası hukukta "Devlet" gözle görülen, elle tutulan en önemli birimdir... Savaşı ve barışı düzenleyen kuralları, devletler uygular.
Ama bir de işin gerçeği var... Bu gerçek de "Derin devlet" diye bilinen olgunun "Devlet"ten daha ağırlıklı olduğudur.
Kendilerini en demokratik hukuk devletleri olarak dünyaya sunan Amerika ve İngiltere gibi devletlerin karar mekanizmalarına, onların derin devletlerinin yön verdiğini bilmeyen yoktur. Bu konuda yazılan romanlar ve çevrilen filmler, çoğu gerçek olan komploları, hayali olarak sunmuşlardır. CIA ve MI6 gibi oluşumlar, ancak hayal dünyasında geçebilecek olayları sahnelemişlerdir.

İdam ve cinayet
Bizim derin devletimiz de, gözle görülen devletten daha fazla ağırlıklı olarak geçmiş yıllarımıza yön verdi. Faili meçhul cinayetler ve darbeler, seçimlerden daha çok yönetimleri belirledi. Bu aymazlık öyle bir düzeye çıktı ki, 20'nci yüzyılın ikinci yarısında seçilmiş bir başbakanı idam edebildik.
Bizim Amerika'dan farkımız bu tür kepazeliklerin hukuk adına yapılabilmesiydi.
Amerika'da ise, Kennedy'lerin katledilmelerindeki gibi, faili meçhul cinayetlerle iş sürdürülüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.881 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar