20'nci yüzyıl bile uzak tarihe karışırken

Şevket Süreyya Aydemir Cumhuriyet'in ilk yıllarında Doğu Anadolu'da köylülerle sohbet ederken "Devletin başında kim var" diye sorduğunda "Sultan Abdülhamid" cevabını alır. Tabii şimdi durum çok farklı......

Şevket Süreyya Aydemir Cumhuriyet'in ilk yıllarında Doğu Anadolu'da köylülerle sohbet ederken "Devletin başında kim var" diye sorduğunda "Sultan Abdülhamid" cevabını alır. Tabii şimdi durum çok farklı... Bugün herkes bu soruya "Tayyip Erdoğan" diye cevap verir. Ama "Dün" yazılı hafızası olmayanlar için genellikle "Geçen hafta"dan öteye bir anlam taşımıyor. Bu yüzden bu coğrafyada defalarca yaşanmış olaylar ve krizler, ilk kez yaşanırmışçasına şaşkınlıkla karşılanıyor. 

Geçen yüzyıl 
Düşünün ki Turgut Özal'ın, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı dönemleri "Geçen yüzyıl"ın gelişmeleri arasındaydı. Son darbe olan "28 Şubat" da 1997'de kaldı... 1912'nin ocak ayında yaşayan bilinci yerinde, siyasete aşina bir Osmanlı- Türk vatandaşı daha sonraki yıllarda olup bitenleri izlerken, acaba neler hissetmiştir? 1912'nin Ocak ayında biri kalkıp, "Selanik de, Rodos da, Halep de elimizden gidebilir" deseydi, herhalde ona"Bu adam meczup" diye bakılırdı... Fatih'ten, Yavuz Sultan Selim'den, Kanuni'den beri Türk olan bu coğrafyalar nasıl bizim elimizden alınabilirdi ki? 

Ama ne yüzyılmış 
Aynı yılın önce Balkan Savaşı'nda, iki yıl sonra da 1'inci Dünya Savaşı'nda bu coğrafyalar başka ülkelerin sınırları içine girdi. Gerçekten hareketli bir yüzyıldı "20'nci" diye numaraladığımız zaman dilimi... Üç ay sonra 16'ncı yılına gireceğimiz 21'inci yüzyıl ise, daha karmaşık, daha hızlı gelişmeler arasında ilerliyor. "Değişim" dünya savaşları ile gerçekleşmiyor bu yüzyılda... Çok boyutlu, çok etkenli ve çok bilinmeyenli bir global çatışmanın sancıları var her coğrafyada... Komünist Çin'in dünya kapitalizminin yıldızı olduğu, siyah derili bir Başkan Beyaz Saray'da otururken, Amerikan polislerinin siyah derilileri vurdukları bir dünyada yaşıyoruz. 

Yeni bir anayasa 
Ve bu yüzyılda Türkiye Cumhurbaşkanını halkın seçtiği, eskisinden daha şeffaf, her alanda dünya ile rekabete girilen ve tüm tabuların buharlaştığı bir yeni dönemi yaşamakta... Eğer önümüzdeki yıllarda hukukun üstünlüğünü ve temel insan hakları ile özgürlükleri üst değerler olarak kabul eden yeni bir anayasa yapabilirsek, bizim için 21'inci yüzyıl gerçekten eskisinden çok farklı olacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 549 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 573 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 655 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.880 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar