Gelişmiş olmak da ezberleri bozmaya yetmiyor

Tabii ki yerleşik demokrasilerde ve "Gelişmiş" denilen ülkelerdeki demokratik siyasetin bazı kuralları, gelişmekte olan ülkelerde fazla dikkate alınmaz.Örneğin gelişmiş ülkelerde demokrasi değişimin de...

Tabii ki yerleşik demokrasilerde ve "Gelişmiş" denilen ülkelerdeki demokratik siyasetin bazı kuralları, gelişmekte olan ülkelerde fazla dikkate alınmaz.
Örneğin gelişmiş ülkelerde demokrasi değişimin de aracıdır. Seçim kaybeden partinin lideri yenilginin sorumluluğunu da üstlenip yerini bir başka politikacıya bırakır. Seçim kazanan partinin lideri de belirli süre sonunda değiştirilir. Liderlikten emekli olmak için Azrail'in ziyaret etmesine kadar beklenmez. 

Lider ebedidir 
Gelişmekte olan ülkelerde ise, parti seçimi kaybeder ama lider hiç kaybetmez. Sadece liderin çevresi değişir. Bu nedenle ülke gündemi de bir nevi dondurulur. Lider eski kavgalarını yarına da taşır. Bu sırada dünya da, yurt gerçekleri de değişir. Hatta haritalar değişir... Ama gelişmekte olan ülkenin siyasal gündemindeki tartışma konuları değişmez.
Bütün bunlar yaşadığımız gerçeklerdir. Ama ister gelişmiş isterse gelişmekte olun... Bütün siyasi coğrafyaları etkileyen ortak zihinsel zaaf ise "Ezberler"e dayalı genellemelerdir. 

Bazı ezberler 
Örneğin bugün IŞİD'e ve Boko Haram'a dayanan gelişmeler dolayısıyla "Gelişmiş" olarak nitelenen ülkeler medyasında İslam dininin hoşgörüden yoksun olduğu, farklı inançlara karşı insafsız davrandığı içerikli yorumlar yoğunlaştı. "İslamofobi" ve "Yabancı düşmanlığı" Batı Avrupa siyasetinde yükselen değerler konumundalar.
Aslında ezberleri klişeleştirip, söylemlerinizi ve davranışlarınızı bunların üzerinde oluşturmanız, sizi rahatlatabilir. Klişeleri kullanmak insan beynini rahatlatır. Beyninizi çalıştırmak ve doğru bilgilere ulaşmaya çalışmak yerine, klişeleşmiş söylemleri tekrar ederek karşınızdakini susturduğunuz zaman, haklı olduğunuzu da düşünür, rahatlarsınız. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 549 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 573 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 655 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.880 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar