O gece o 9 kişi İmralı’ya mı gidecekti?

Demokrasi tarihi açısından 15 Temmuz Devrimi ne kadar değerli ve anlamlıysa, o geceyi planlayan FETÖ'cülerin devlet içindeki örgütlenmeleri, uluslararası ilişkileri ve hedefleri de bir o kadar karanlık ve...

Demokrasi tarihi açısından 15 Temmuz Devrimi ne kadar değerli ve anlamlıysa, o geceyi planlayan FETÖ'cülerin devlet içindeki örgütlenmeleri, uluslararası ilişkileri ve hedefleri de bir o kadar karanlık ve ürkütücü.
Henüz işin başındayız ve devlet içindeki yapılanmayı bile tam olarak deşifre edebilmiş değiliz. Süreç ilerledikçe o karanlık ve ürkütücü yüzü çok daha net göreceğiz. O 15 Temmuz gecesi bile neler olduğu henüz tam olarak ortaya çıkmış değil. O bilinmeyenlerden biri de ilk günlerde konuşulan toplumun sinir uçlarına dokunarak "iç savaş" çıkartma hedefiydi.
Bu açıdan ilk hedef hiç kuşkusuz Marmaris'te SAT komandolarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik saldırıydı. Eğer o gece Cumhurbaşkanı -kendisi de açıkladı- 15 dakika erken hareket etmeseydi çok farklı şeyler olacaktı.
FETÖ darbecileri bu kanlı saldırıyı gerçekleştirmek için sadece Marmaris'te değil İstanbul'da da bir plan yapmıştı. Birkaç gün önce Habertürk gazetesinde yer alan "FETÖ'nün kaos minibüsleri" haberi tam da bu dehşet planını anlatıyordu. O gece çatışmayla ele geçirilen minibüste C-4 bombasından tanksavara kadar onlarca silah vardı.
İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın direktifi ve Bakırköy Emniyet Müdürü Murat Çetiner ve ekibinin özel çabalarıyla bu kanlı saldırı gerçekleşmeden önlenecekti. Ama sadece bu değil, o gece İstanbul Bakırköy'de bir başka kanlı plan daha etkisiz hale getirildi. 15 Temmuz sonrasının o gerilimli günlerinde çok şey konuşuldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Para kuleleri, villalar ve siyasi çürüme 28 Mart 2024 | 599 Okunma “Ben Murat Kurum’u tatilde tanımadım” 26 Mart 2024 | 467 Okunma Bir mitingden daha fazlası 25 Mart 2024 | 848 Okunma Özel’in ‘genç’ darbe aşkı 23 Mart 2024 | 433 Okunma İzmir seçmenini ‘aydınlatan’ kampanya 21 Mart 2024 | 726 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar