Barzani’nin Musul şifresi

Son üç güne sığdırılan siyasi gelişmeler, sadece Türkiye'nin değil bölgenin de kaderini belirleyecek cinsten.Bu üç gün içinde iki önemli siyasi aktör, ABD Bakan Yardımcısı Joe Biden ve Irak...

Son üç güne sığdırılan siyasi gelişmeler, sadece Türkiye'nin değil bölgenin de kaderini belirleyecek cinsten.
Bu üç gün içinde iki önemli siyasi aktör, ABD Bakan Yardımcısı Joe Biden ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani Ankara'daydı. Biden, Suriye ve FETÖ yapılanmasına ilişkin yeni küresel siyasetin ilk ipuçlarını verirken, Barzani de şu sözleriyle dikkat çekti: "Bölgede büyük değişimler yolda..."
Ortadoğu coğrafyasında yeni umutlara yelken açmanın kolay olmadığın bilenler, Barzani'nin bu sözleriyle ne söylemek istediğini merak etti. O sözlerin altında, iki önemli gelişmenin ipuçları vardı. İlki Musul'da sürpriz bir gelişmenin yaşanması, ikincisi ise yeni bir çözüm süreci ihtimali. Birinci gelişmenin Musul'un alınmasıyla ilgili olduğunu Başbakan Binali Yıldırım'ın şu uyarı niteliğinde sözleri de doğruluyor: "Musul'un tekrar alınmasını biz de destekliyoruz. Ancak geri alındıktan sonra oradaki demografik yapının değiştirilmemesi lazım."
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da Musul meselesinin önemine dikkat çekip ekliyor: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt coğrafyasının tümünü kapsayan bir siyasi yaklaşım sergiledi. Ancak muhatap yanlıştı ve bunun gereğini yapmadı. Bu açıdan Barzani doğru muhataptır. Verdiği sözü tutan bir siyasetçidir. Musul'da bir değişim, Suriye'de alan açılması yeni bir dönemi başlatır."
Bu yaklaşım, Kürt coğrafyasında sadece Türkiye veya İran açısından değil küresel güçler açısından da muhatabın değişeceği anlamına geliyor. Bu değişimin Türkiye'de "Yeni bir çözüm süreci" başlatma ihtimali var mı? Bu soruya Barzani bile temkinli cevap veriyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu, Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok 29 Mart 2024 | 34 Okunma Para kuleleri, villalar ve siyasi çürüme 28 Mart 2024 | 625 Okunma “Ben Murat Kurum’u tatilde tanımadım” 26 Mart 2024 | 467 Okunma Bir mitingden daha fazlası 25 Mart 2024 | 848 Okunma Özel’in ‘genç’ darbe aşkı 23 Mart 2024 | 435 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar