İsrail’le barışın iç siyasete etkisi

AB'deki gelişmelerin karamsarlık yarattığı bir dünyada, Türkiyeİsrail ilişkilerinin yeniden kurulması sadece bu iki ülkeyi değil, eminim başka coğrafyaları da umutlandırdı.Başta AB ülkeleri olmak...

AB'deki gelişmelerin karamsarlık yarattığı bir dünyada, Türkiyeİsrail ilişkilerinin yeniden kurulması sadece bu iki ülkeyi değil, eminim başka coğrafyaları da umutlandırdı.
Başta AB ülkeleri olmak üzere ırkçı, ötekileştirici akımların geliştiği, ayrılıkların körüklendiği, vekalet savaşlarıyla terörün yükseltildiği hatta üçüncü dünya savaşı geliyor çığlıklarının atıldığı bir anda, dünyanın en karmaşık bölgesinde "küçük" bir barış adımının atılması kelebek etkisine yol açmasa da umut verici. Çünkü dünyamızda her zamankinden çok daha güçlü bir barış damarı var ve en umutsuz anlarda imdada yetişiyor.
Hele bu, İsrail gibi dünyadaki siyaseti, medyayı etkileyecek gücü olan ve bölgesinde çözüm üretme ve sorun çıkarma kapasitesi de yüksek olan bir ülkeyle yapılmışsa sadece iki ülke adına değil insanlık adına büyük başarı.
Bu adımın çok büyük sonuçlara yol açması gerekmiyor, barış ihtimalinin canlı tutulması bile sevindirici. Tabii daha fazlası olacak. Türkiye'nin ABD, Mısır, Rusya ve Arap ülkeleriyle ilişkilerinde de yeni süreçleri tetikleyecek.
Aynı şekilde Türkiye ve İsrail'in iç siyasetini de derinden etkileyecek.
Şimdiden görünen şu: İsrail'de de Türkiye'de de düne kadar iktidarları eleştiren muhalefet odakları sonuçtan memnun değiller. İsrail'dekiler "derin bir mağlubiyetten" söz ederken, Türkiye'dekiler "Gazze ambargosu kalkmadı" veya "tavizlerle gelen kırılgan anlaşma"dan söz ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.736 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.615 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 727 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar