AK Parti yine ezber bozdu

Hepimiz 24 saattir Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ne söyleyeceğini merakla bekledik. Aslında salı günkü grup toplantısında ipuçları verilmişti ama yine de siyaset bu, nasıl bir sonuç çıkacağı...

Hepimiz 24 saattir Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ne söyleyeceğini merakla bekledik. Aslında salı günkü grup toplantısında ipuçları verilmişti ama yine de siyaset bu, nasıl bir sonuç çıkacağı belirsizdi.
Davutoğlu dün öğleden sonra çıktı ve AK Parti'nin ezber bozan geleneğine uygun bir konuşma yaptı. "Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum" dedi ve ekledi:
"Bütün arkadaşlar birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. AK Parti'nin kaderi sadece AK Parti'nin kaderi değildir, Türkiye'nin kaderidir. Ben grup konuşmasında kendimi bağladım. Bu bağlılık çerçevesinde de adımlarımı atacağım. Beş temel hukuku gözeteceğimi söylemek isterim."
Davutoğlu "beş temel hukuk" diyerek gelecekte ne yapacağına ilişkin ilkeleri de özetledi. Özellikle ilk ikisi parti içi ilişkiler açısından önemliydi:
"Birincisi Cumhurbaşkanı ile dostluğum her şeyin önünde. Cumhurbaşkanı ile son nefesime kadar kardeşlik ilişkimi sürdüreceğim.
İkinci koruyacağım hukuk partimin hukukudur. Kim ki partimizde bir gedik açmaya, partimizden yolunu ayırmaya çalışırsa onun karşısında ben olurum."
Bu siyaset dili ve yaklaşımı, siyasette az rastladığımız bir yöntem. Ayrıca önemli bir görevdeyken bunun yapılıyor olması da çok anlamlı. Bu AK Parti'nin yeni bir siyaset tarzı getirdiğini ve bu ilişki biçimiyle siyasette kuralların yeniden yazılacağını gösteriyor.
Tabii Davutoğlu'nun başbakanlık ve genel başkanlıktan böyle ayrılması, hiçbir sorun yaşanmadığı anlamına gelmiyor. Birkaç aydır AK Parti'de derin bir sarsıntı yaşandığı yüksek sesle konuşulmaya başlanmıştı zaten. Birkaç ay önce Ankara'daki AK Parti Genel Merkez koridorlarını dolaşırken, parti yöneticilerinden biri şöyle diyordu: "Artık işler yürümüyor. Bu iş kongreye gider..."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.282 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.608 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 722 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 545 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar