Gafil yakalanmayalım

Bugünlerde en çok konuşulacak, tartışılacak konuların başında “deprem hadisesi” gelecek.Çünkü, bundan on sekiz sene evvel (1999) meydana gelen Büyük Marmara Depremi, 16/17 Ağustos’ta vuku buldu. Bu...

Bugünlerde en çok konuşulacak, tartışılacak konuların başında “deprem hadisesi” gelecek.
Çünkü, bundan on sekiz sene evvel (1999) meydana gelen Büyük Marmara Depremi, 16/17 Ağustos’ta vuku buldu.

Bu dehşet veren hadisenin yıldönümünde, ister istemez bunun yansımaları konuşulacak; dahası, benzeri bir sarsıntının vukuu halinde, nelerin yapılması gerektiği ve bilhassa bundan sonra ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğine dair önemli hususlar masaya yatırılacak.

* * *

Deprem, her ân, her zaman oluyor ve olacak. Hem de küçüklü-büyüklü oranlarda yüzlercesi, binlercesi... Nitekim, bütün bir yaz mevsimi boyunca sallanan Muğla, Bodrum ve çevresi, sıtmaya tutulmuşcasına halen de sallanmaya devam ediyor.

Ama, asıl söz konusu olan 7.4 şiddetindeki Marmara Depremi, son yüz yıl Türkiye'sinin en yıkıcı, en hasarlı ve en ölümlü felâketi olma özelliğini taşıdığı için, ülke genelinde yaşanan sair depremlerden daha çok konuşulup tartışılmayı gerekli kılıyor.

16 Ağustos’taki bu felâketin, deprem gündeminin baş sırasında yer almasının en önemli bir sebebi de, yakın bölgede yıllardır beklenen benzer şiddetteki bir depreme hazırlıklı olunması, vukuu halinde, can ve mal kaybının minimum seviyeye indirgenmesi için, gerekli tedbirlerin önceden (şimdiden) alınmasının zarûretini nazara vermektir.

Ümit ve temenni ederiz ki, bu konuda medenî dünyanın gelişmiş ülkelerindeki teknolojik tedbirlere bakılır ve örnek alınarak, iş fiiliyata geçirilmeye çalışılır.

* * *

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 243 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar