AKP’nin siyasî kökeni

GÜNÜN TARİHİ: 19 Temmuz 1948Kurucu genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan olan Adalet ve Kalkınma Partisi, bağımsız ve bağlantısız bir siyasî hareketmiş gibi görünmekle beraber, şüphesiz onun da bir...

GÜNÜN TARİHİ: 19 Temmuz 1948
Kurucu genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan olan Adalet ve Kalkınma Partisi, bağımsız ve bağlantısız bir siyasî hareketmiş gibi görünmekle beraber, şüphesiz onun da bir siyasî kökeni vardır.

Keza, bu tür partiler, her ne kadar “şahıs merkezli” veya “şahıs ağırlıklı” bir siyasî oluşum karakterinde görünse de, geçmişteki örneklerine veya benzerlerine rastlamak pekâlâ mümkün.

Bugün itibariyle “dindar siyasetçiler” ile “milliyetçi siyasetçiler”in büyük çapta ittifak halinde göründükleri “Erdoğan merkezli siyaseti”n bir benzeri, bundan 69 sene evvel bugün (19 Temmuz 1948) “Fevzi Paşa merkezli” olarak Millet Partisi ismiyle kuruldu.

Partinin Fahrî Başkanı Mareşal Fevzi Paşa, bir bahane ile Demokrat Parti’yi ortadan ikiye bölerek Meclis’te 28 kişilik yeni bir grup kurdu.

Bu yeni parti grubu, aynen bugünkü “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’si” gibi, bir kanadı “dindar”, diğer kanadı “milliyetçi” olarak bilinen isimlerden teşkil edildi.

Satırbaşları ile verdiğimiz bu bilgilerden sonra, şimdi de yetmiş önce bugünlerde yaşanan gelişmelere biraz daha yakından başkalım.

Bir siyasî yarma harekâtı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar