Despotik yönetimler dönemi

GÜNÜN TARİHİ 30 Temmuz 1947Farklı görüşteki gazete ve dergilerin kapatıldığı, aydınların-mütefekkirlerin susturulduğu, “fikir suçluları”nın kıyıma uğradığı...

GÜNÜN TARİHİ 30 Temmuz 1947
Farklı görüşteki gazete ve dergilerin kapatıldığı, aydınların-mütefekkirlerin susturulduğu, “fikir suçluları”nın kıyıma uğradığı dönemlerde, tepe noktalarını despotlar işgal etmiş demektir.

Yakın tarihimiz, bu utanç tablolarının örnekleriyle dolu.

Günün Tarihi itibariyle, bunlardan iki çarpıcı vakıayı özet halinde aktarmaya çalışalım.

Demokrasiye tahammülsüz

Tarih 30 Temmuz 1947:

Haber sayfalarında muhalefetteki Demokrat Partinin faaliyetlerine ait haberlere de yer verdikleri için, Tasvir, Demokrasi, Demokrat İzmir ve Yeni Asır isimli gazetelerinin sahipleri ile yazı işleri müdürleri tutuklandı.

Demokrat Parti kurucularından Kütahya Milletvekili Adnan Menderes’in Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmanın bu gazetelerde yayınlanması, söz konusu despotik müdahalenin zahirî bir sebebi oldu.

Tek ses, tek fikir çizgisinde yayın yapılmasına alışkın olan iktidardaki CHP, farklı fikir ve görüşlerin medyada yer almasına tahammül edememekte, bundan şiddetli rahatsızlık duymaktaydı.

İşte, bu tahammülsüzlüğün bir neticesi olarak, farklı siyasî görüşü yansıtan gazetlerin susturulması, sahipleri ile yazarlarına tutuklama ile gözdağı verilmesi cihetine gidildi.

Bu baskıcı durum ve tutum, tâ 14 Mayıs 1950 seçimlerine kadar kesintisiz şekilde devam edip gitti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 242 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 168 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 204 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar