Katıksız Erdoğan oyları

Cumhuriyet tarihinin en büyük değişiklik teklifine millet yüzde 50’nin üzerindeki destekle onay verdi. Bu oy oranı aşağı yukarı 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın...

Cumhuriyet tarihinin en büyük değişiklik teklifine millet yüzde 50’nin üzerindeki destekle onay verdi. Bu oy oranı aşağı yukarı 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy oranına eşit. Seçmen, bu büyük değişiklik oylamasında doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vermiş görünüyor.

İşin doğrusu, toplumlar böylesine büyük değişiklik tekliflerine kolay kolay “Evet” demeye yanaşmaz. Büyük değişiklikler zaman alır. Cumhurbaşkanlığı sistemi değişikliği de kabul edelim ki, cumhuriyet tarihinin en radikal değişiklik adımlarından biriydi. Milleti bu teklife ikna etmek için çok uzun bir zamana ihtiyaç vardı. Cumhurbaşkanlığı sistemi gündeme geldiğinde bu sisteme olan desteğin çok düşük olduğunu hatırlatalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birkaç aylık çalışması ve yoğun ikna mitingleriyle Cumhurbaşkanlığı sistemine olan destek arttı. Ve dün gerçekleşen halkoylamasında millet, Tayyip Erdoğan’ın şahsına duyduğu güvenle Cumhurbaşkanlığı sistemine “Evet” dedi.

“Evet”in beklentilerin altında olduğu bir gerçek. Bu sayısal durum “Hayır” cephesinin “Meşruiyet” tartışması çıkararak daha fazla çamur yapmasını beraberinde getirecek. Ancak “Evet” cephesinin bu tür mızıkçılığa pabuç bırakmaması gerekir. Oyların yeniden sayılmasından tutalım da, yapılan seçimlere itirazlara kadar her türlü çirkeflikle karşılaşacağız. Ancak kural bellidir; Yüzde 50 artı biri alan kazanır. Dünyanın her yerinde geçerli olan bu kural Türkiye’de de fazlasıyla geçerlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar