Erdoğan’ı ikna turları

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine Pentagon’un yeni bir Suriye planı üzerinde çalıştığı biliniyor. Söz konusu planın bu ayın sonunda tamamlanarak Trump’a sunulması bekleniyor. Tabii...

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine Pentagon’un yeni bir Suriye planı üzerinde çalıştığı biliniyor. Söz konusu planın bu ayın sonunda tamamlanarak Trump’a sunulması bekleniyor.

Tabii bu arada Türkiye’nin görüşleri de büyük önem taşıyor. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri de bunun farkında. Bu yüzden olsa gerek alttan alta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nabzı yoklanıyor.

Türkiye’yi geçen hafta ziyaret eden ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John McCain’in, bu konuda, yani PYD/YPG meselesiyle ilgili Erdoğan’ın görüşlerini değiştirmek için büyük çaba sarf ettiği ortaya çıktı.

Sabah gazetesinde dün yer alan habere göre McCain, Cumhurbaşkanı’na “YPG’nin geleceği ne olacak” diye sordu?

Erdoğan’ın yanıtı kısa ve netti: “Bir terör örgütünün geleceği ne olacaksa onun geleceği de o olacak.”

McCain’in sorusu, bu kadar yatırım yapılan örgütü bir çırpıda kenara koymanın yeni ABD yönetimi için bile kolay olmadığını ele veriyor. McCain “YPG’nin geleceği ne olacak” diye sorarken, aslında Erdoğan’a “Bu işin başka bir çözüm yolu yok mu” demek istiyor. Belli ki McCain, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YGP ile ilgili tutumunda en ufacık bir yumuşama sezse, bu noktadan tutarak yol almaya çalışacak.

Bu diyaloglardan Trump yönetiminin de Türkiye’yi “kırmadan”, “incitmeden” YGP ile çalışmanın yollarını aradığı görülüyor. Erdoğan’ın yanıtındaki kararlılık, YPG ile ortak hareket etmenin Türkiye ile ilişkileri zora sokacağını açıkça gösterir nitelikte.

McCain’in, ta buralara kadar Erdoğan’ı YPG konusunda ikna etme amacıyla geldiği ortaya çıkıyor. Ama Erdoğan’ın meseleyle ilgili kararlılığını görünce fazla ileri gidememiş anlaşılan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar