Yeni sistem muhalefeti de değiştirecek

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sadece yönetim biçimini değil, “muhalefet sistemini” de değiştirecek. Yönetimde millileşme, muhalefeti de millet merkezli siyaset üretmeye zorlayacak. Gelinen...

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sadece yönetim biçimini değil, “muhalefet sistemini” de değiştirecek. Yönetimde millileşme, muhalefeti de millet merkezli siyaset üretmeye zorlayacak.

Gelinen aşamada ülkeyi idare etme biçiminden daha çok, muhalefet etme biçiminin sorunlu olduğu görülüyor. Nitekim Türkiye zora düştüğü her seferinde muhalefet, milletin yanında olmak yerine millete düşmanlık eden güçlerin yanında yer almayı seçti.

Oysa muhalefet olmak demek “düşman” olmak ya da düşmana yakın olmak anlamına gelmiyor. Hatırlayalım; terör örgütü PKK, ülkemizi Irak ve Suriye’ye dönüştürmek için harekete geçtiğinde CHP’ye de “ittifak” önerisi yapmaktaydı. Bu sıcak ilişki hâlâ sürüyor. Bunun muhalif olmakla, muhalefet yapmakla bir bağlantısı var mı?

Keza FETÖ, darbe girişimiyle bu ülkeyi çökertmeye, devleti yıkmaya çalışırken, muhalefet partisi ortalıkta pek görünmemeye çalıştı. Kemal Kılıçdaroğlu, karanlıkta durmayı, izlemeyi tercih etti.

Başka bir açıdan bakarsak meseleye; muhalefetin sırtını yasladığı güç, bu ülkeyi darmadağın etmeye kalktı? Bu durumda muhalefet hakkında ne düşünmeliyiz?

Muhalefet partisi CHP sırtını FETÖ’ye, HDP ise sırtını PKK’ya yaslamıyor mu? Her iki durumda da “muhalefet” ülkeye düşman güçlerle “yakın” hareket etmek ve “dost” olmak biçiminde kendini dışa vuruyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar