Obama’nın Rakka tezgahı

ABD’de başkanlık seçimlerinin finale yaklaştığı dönemde Obama yönetimi acele bir kararla Rakka operasyonunu gündeme getirmişti. Washinton Post’ta dün ayrıntıları yayımlanan Rakka planının dikkat...

ABD’de başkanlık seçimlerinin finale yaklaştığı dönemde Obama yönetimi acele bir kararla Rakka operasyonunu gündeme getirmişti. Washinton Post’ta dün ayrıntıları yayımlanan Rakka planının dikkat çeken yanı, planın tamamlanamamış ve her yönüyle eksik olmasıydı. Buna rağmen -başkanlık seçimlerinden iki gün önce- Obama, Rakka operasyonunun düğmesine bastı. Bu telaşın sebebi neydi?

ABD’nin Suriye’deki varlık gerekçesi, “terörle mücadele” veya “DEAŞ” ile mücadele olarak izah edildiğinde, Rakka operasyonunun arka planını anlamak mümkün olmayacaktır.

Türkiye’nin “birlikte operasyon” teklifine rağmen Obama’nın Rakka operasyonunu Türkiye'siz başlatma sebebi; PYD’yi tamamen ABD koruması altına almak ve "yerel ortağı" haline getirmektir.

PYD’ye ağır silahlar vermek, bu terör örgütünü siyasi ortak yapmak ve profesyonel ordu düzeyine çıkarmak için ABD'nin PYD ile ortak bir şeyler paylaşması gerekirdi ki, bu da “Rakka Operasyonu” oldu.

Rakka Operasyonu, Obama’nın seçilmesi muhtemel Trump’a karşı hazırladığı bir B planından ibaretti. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Washington Post’a verdiği demeçte, Obama’nın Rakka planını rafa kaldırmalarının sebebini açıklarken, gerekçe olarak “B planı”nın eksik olmasını da öne sürdü.

Rakka Planı’ndaki gariplik, planın kendisinin aslında Trump’a karşı hazırlanan bir “B planı” olması. Nitekim bu plan, Obama’nın talimatıyla 17 Ocak’ta, içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna etmek için konuşma notlarının da olduğu bir raporla Trump’a sunulmuş. Niçin?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar