ABD, Rakka teklifine ne diyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe’de düzenlenen etkinlikte, telefonla görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’ya “Rakka’yı DEAŞ’tan birlikte temizleme”teklifinde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe’de düzenlenen etkinlikte, telefonla görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’ya “Rakka’yı DEAŞ’tan birlikte temizleme”teklifinde bulunduğunu açıkladı. Obama’nın bu teklife nasıl bir yanıt verdiğini henüz bilmiyoruz; ancak ABD Başkanı’nın görüşmede, “Suriye’de koordinasyona ihtiyaç var” diyerek, Erdoğan’ı PYD’yle ortak operasyona teşvik ettiği anlaşılıyor.

Öte yandan ABD’nin Irak’taki Askeri Kuvvetler Komutanı General Stephan Towsend, Birleşik Devletler’in, Rakka operasyonuna PYD ile birlikte hazırlandığını duyurdu.Erdoğan’ın Rakka’yı Türkiye ile birlikte temizleme teklifi masada dururken ABD, PYD’li bir operasyonunun hazırlıklarını yürütüyor.

Başkan Obama ve Beyaz Saray sözcüleri, yaptıkları her açıklamada Türkiye’yi, PKK/PYD ile birlikte Rakka harekâtına katılmaya davet ediyor.

ABD’li yöneticiler, Ankara’nın PKK/PYD/SDG ile birlikte Rakka’da aynı tarafta, müşterek bir hareketin içine giremeyeceğini elbette biliyorlar. ABD’nin amacı PYD kartını kullanarak Türkiye’yi Suriye ve Irak’ta oyunun dışında tutmak; diğer yandan da PKK/PYD’yi güçlendirerek Türkiye’yi güney sınırından çevrelemek ve zayıflatmak.

ABD’nin niyeti DEAŞ’ı temizlemek olsa Obama’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklifine dört elle sarılması gerekirdi. ABD ve Batılı ülkeler Türkiye’yi bugüne kadar DEAŞ ile mücadeleye katkı sunmamakta eleştiriyordu.

Türkiye “hadi gelin” diye sahaya indiğinde ise ABD işi yokuşa sürmeye başladı. Eğer ABD,Erdoğan’ın teklifine rağmen Rakka operasyonunu Türkiye ile değil de terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD/YPG ile yapmaya kalkarsa ister istemez iki ülke arasındaki ipler kopma noktasına gelir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar