ABD’nin “kara kuvvetleri”yle ilk temas

Cerablus’a müdahale, Türkiye’yi güney sınırından kuşatma planlarını boşa çıkarmayı amaçlıyor. 9-10 ay gibi bir süre bu operasyonun ertelendiği ya da engellendiği...

Cerablus’a müdahale, Türkiye’yi güney sınırından kuşatma planlarını boşa çıkarmayı amaçlıyor. 9-10 ay gibi bir süre bu operasyonun ertelendiği ya da engellendiği düşünülürse, Ankara’nın Cerablus hamlesi daha iyi anlaşılabilir.

PKK’nın hendek terörü, Rus uçağının düşürülmesi ve FETÖ’nün 15 Temmuz’da zirveye tırmandırdığı darbe/işgal girişiminin ana hedefi; Ankara’nın, güney sınırındaki oldu bittiye müdahalesini engellemekti.

Ankara kendini sınırlayan iç engelleri aşabildiği içindir ki, Cerablus’a yönelik operasyonu bugün gündemine alabildi.

Rusya yakınlaşması, bölgeye müdahale için gerekli koşulları sağladı. ABD’nin baştan beri bu operasyona karşı olduğu biliniyor. Bunun nedeni, Türkiye’nin hedefinde olan YPG’nin ABD’nin“kara kuvvetleri” içinde sayılan güçlerden biri olması.

ABD-PYD’nin askeri kanadı- YPG’yi yerel “Kürt güçleri” olarak tarif ediyor; Türkiye ise YPG’yi PKK’nın Suriye uzantısı-kolu olarak görüyor. Oysa Ankara’nın bu tarifi bile oldukça eksik; çünkü PYD, PKK’nın bizzat kendisidir. Bu örgüt ABD’nin 2003’teki Irak işgali esnasında PKK ile yaptığı temaslarda kuruluşu gündeme gelen, PKK yöneticilerinden Osman Öcalan’ın açıkladığı üzere,“ABD’nin talebi” doğrultusunda Kandil’de kurulmuş bir terör örgütüdür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 210 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 942 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.353 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 139 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar