Türkiye, kuşatmayı yarıyor

Türkiye ile İsrail arasında 6 yıl sonra gelen anlaşmaya ne enterasandır ki en çok itiraz eden Gazze’ye yardım gemisi götürmeye çalışan İHH İnsani Yardım Vakfı oldu. Daha anlaşma imzalanmadan, el...

Türkiye ile İsrail arasında 6 yıl sonra gelen anlaşmaya ne enterasandır ki en çok itiraz eden Gazze’ye yardım gemisi götürmeye çalışan İHH İnsani Yardım Vakfı oldu. Daha anlaşma imzalanmadan, el altından gazetelere, “Türkiye Gazze ablukasını tanıdı” şeklinde manşetler servis ederek medyayı yönlendirmeye çalıştılar. İki ülke arasında anlaşmaya varıldığı yönündeki resmi açıklamanın ardından da “İsrail kazandı, Türkiye bir şey almadı”, diyerek hükümeti suçladılar. Oysa Mavi Marmara’nın Gazze’ye ulaştıramadığı yardımları bu anlaşmanın ardından Cuma günü yola çıkacak olan Türk gemileri ulaştıracak. Ve bu anlaşmadan sonra, en azından Türkiye için ambargo kalktı; Türkiye üzerinden Gazze’ye insani yardımların yolu açıldı. Ayrıca Türkiye, Gazze ve Batı Şeria’ya yönelik Filistinliler için hayati önem arz eden alt yapı hizmetleri sunabilecek.

İsrail’in Mavi Marmara’da şehit düşenlerin ailesine tazminat ödemesi ve Türkiye’den özür dilemesi de anlaşmanın diğer şartlarından.
Bu gelişmeyi yeterli görmemek elbette çok olağan; zira bu anlaşma, İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı baskı ve terörü ortadan kaldırmıyor. Türkiye’nin, İsrail zulmü sonuçlanana kadar Filistinlilerin davasının yanında olması gerekiyor. Türkiye, Mavi Marmara olayından sonra İsrail’den, vatandaşları uluslararası sularda İsrail askerlerince katledilmiş bir devletin haklı ve hukukî yaklaşımı olarak; özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması taleplerinde bulundu. Bu talepler 6 sene sonunda karşılığını buldu. Fakat bir şeyin altını çizmekte fayda var: Türkiye’nin İsrail’le vardığı bu anlaşma Mavi Marmara olayı sonucunda gerçekleşmiştir. İsrail ile Mavi Marmara’nın yol açtığı sorunların akabinde o olaya dönük böyle bir uzlaşıya varmak, Türkiye’nin İsrail’in Filistinlilere uyguladığı zulmü yok saydığı anlamına gelmez. İsrail’in terör uyguladığı gerçeğini ise asla yok saymaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 210 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 942 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.353 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 139 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar