YDG-H: PKK'nın kara gömleklileri

Tek tip siyah tişörtler giyiyor, yüzlerini kapatıyorlar. Tamamı gençlerden oluşuyor. Silahlılar. Adı YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi). Kurulmasına 2012'nin kasım ayında Kandil'de karar verildi. PKK'nın "şehir...

Tek tip siyah tişörtler giyiyor, yüzlerini kapatıyorlar. Tamamı gençlerden oluşuyor. Silahlılar. Adı YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi). Kurulmasına 2012'nin kasım ayında Kandil'de karar verildi. PKK'nın "şehir milisleri" olarak örgütlendirildi. 2013 Haziran ayında Şırnak'ta kuruluşunu ilan etti. Çözüm sürecinin etkisiyle birlikte Güneydoğu'da hızla yayılan örgüt, 25 Ağustos 2014'te misyonunu "Özerkliği inşaa etme" olarak duyurdu.  
Kamuoyu YDG-H'yi Güneydoğu'da araç durdurup kimlik soran, yüzleri maskeli "PKK'nın asayiş birimleri" olarak tanıdı. Ancak bu oluşum adını 6-7 Ekim olayları sırasında Diyarbakır'daki cinayetlerle duyurdu. 16 yaşındaki Yasin Börü, Riyad Güneş ve Maşallah Dakak'ı öldürme tarzları ünlerini zirveye taşıdı. 52 vatandaşın öldürüldüğü olaylar, Güneydoğu'da PKK'ya mesafeli Kürtlerin üzerinde büyük korku rüzgarı esmesine yol açtı. 6-7 ekim olaylarından itibaren Bölge halkı devlet otoritesinden daha fazla bu silahlı çetenin otoritesini hissettmeye başladı. PKK'ya mesafeli nüfusun bir kesimi batıdaki illere göç ederken, nüfusun bir kesimi de PKK/HDP'ye yaklaşarak YDG-H tehdidinden kurtulmaya çalıştı.  
* * *
YDG-H, etkisini hissettirdiği yerleşim yerlerinde sosyo-politik bir temizliğe yöneldi. "Özerkliği inşaa etme misyonu" örgütün aslında Güneydoğu'da PKK'lı olmayan nüfusu temizleme görevini kapsıyor. Buna devletin Güneydoğu'da düzeni sağlama, vatandaşı koruma görevini yerine getirmedeki eksikliği de eklenince bölge halkı, bu silahlı şehir çetesinin insafına kaldı. 1990'larda JİTEM tetikçilerinin bölgede yaydığı korkunun bir benzerini bugün PKK, YDG-H adlı milis gücüyle yayıyor. Güneydoğu'da PKK dışındaki siyasi yapı ve kişilerin tümü bu çetenin hedefi durumunda. 7 Haziran'da Güneydoğu'da HDP'nin 14 ilde aldığı yüzde 85 ile 90'ın üzerindeki oy oranı, PKK'nın 6-7 ekim olayları sonrası bölgedeki tüm farklı siyasi kimlikleri ortadan kaldırdığını, sildiğini, sindirdiğini gösteriyor, yoksa HDP'nin seçim başarısını değil.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 210 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 942 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.353 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 139 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar