'Soykırım' kampanyasının güncel sebepleri

Ermeni tehcirinin 100. yılında Batı'da Türkiye karşıtı bir havanın oluştuğu söylenebilir. Papa Francesco'nun "soykırım" ifadesini kullanmasının ardından, Avrupa Parlamentosu da Türkiye'yi "soykırım" ile...

Ermeni tehcirinin 100. yılında Batı'da Türkiye karşıtı bir havanın oluştuğu söylenebilir. Papa Francesco'nun "soykırım" ifadesini kullanmasının ardından, Avrupa Parlamentosu da Türkiye'yi "soykırım" ile yüzleşmeye davet eden bir karar aldı. Erivan'da düzenlenen anma törenine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Türk hükümetini "soykırımı tanımaya" çağırdı.
* * *
Bu tepkileri kuşkusuz tehcirin 100. yıldönümüyle ilişkilendirebiliriz. Diaspora, 1915 olaylarını dünyaya "soykırım" olarak kabul ettirmek için yoğun bir hazırlık yapmıştı. Ancak Türkiye karşıtı bu olumsuz havayı sadece tehcirin 100. yıldönümüne bağlamak doğru olmaz. Gelişen bu tepki dalgasının arkasında laiklik ve milliyetçilik kisvesi altında Türkiye'yi yıllardır kontrol eden lobilerin yaşadığı güç kaybı var.
Uluslararası ilişkilerde "tarih" yoktur, her şey "güncel"dir; yani yapılan her açıklama, her diplomatik girişim geçmişle değil, daha çok bugünle ilgilidir. Batı, laiklik ve beyaz Türklük üzerinden 70 yıldır kontrol ettiği Türkiye'de güç kaybediyor. İslamcıların ve sistem dışına itilen toplumsal güçlerin damgasını vurduğu yeni Türkiye, Batı'nın asıl rahatsızlık sebebi.
* * *
"Soykırım" tartışmalarında Batı'daki Türkiye karşıtı lobiler ve içeride laik-ulusalcı çevrelerin aynı hizada buluşması elbette tesadüf değil. Laik-ulusalcı cephenin temsilcisi olan Cumhuriyet'in Ermenice manşetle çıkıp bir anda "soykırım" yandaşı kesilmesi, Beyaz Türklerin birdenbire "Ermeni soykırımını" keşfetmesi, Cemaat medyasının "soykırım" yayınları yapması, Fethullahçı liberallerin -ki bunlardan bir profesör işi düzmece soykırım hikâyesi anlatan kitap basmaya kadar vardırmıştı - "soykırım lobisi" gibi çalışması, herhalde yüz yıl önce hayatını kaybedenlere duyulan derin üzüntüden kaynaklanmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 210 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 942 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.353 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 139 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar