Öcalan'ın 'soruşturma emirleri' ne oldu?

PKK lideri Abdullah Öcalan, Ağrı Diyadin'de sekiz askerin yaralandığı saldırı için KCK'ya soruşturma talimatı verdi. Haberi okuyunca aklımdan "bu kaçıncı soruşturma" diye geçirdim. Abdullah Öcalan...

PKK lideri Abdullah Öcalan, Ağrı Diyadin'de sekiz askerin yaralandığı saldırı için KCK'ya soruşturma talimatı verdi. Haberi okuyunca aklımdan "bu kaçıncı soruşturma" diye geçirdim. Abdullah Öcalan, 2009'dan beri PKK ve HDP'ye çözüm sürecini zora sokan onlarca provokasyonla ilgili soruşturma emri verdi fakat bunların hiçbirinden sonuç çıkmadı.

Aklıma ilk olarak, 14 Temmuz 2011'de Silvan'da PKK tarafından pusuya düşürülerek şehit edilen 13 askerle ilgili Öcalan'ın verdiği soruşturma emri geliyor. Silvan pususu, İmralı'daki görüşmelerin sonuca doğru ilerlediği bir aşamada gerçekleşmişti. Kandil, Öcalan'ın emri üzerine Silvan ile ilgili bir soruşturma yürüttü ancak Öcalan'a sunduğu rapor baştan sona yalanlarla doluydu. Saldırı, arazide askerle "tesadüfen" karşı karşıya gelinmesi üzerine çıkan bir "çatışma" olarak tarif edildi. Oysa örgüt, kanlı Silvan pususundan dört gün önce bölgede iki asker ve bir teknisyeni kaçırarak askeri planlı bir şekilde araziye çekmişti.
Diğer bir soruşturma talebi "İmralı zabıtları"nın sızdırılmasıyla ilgili oldu. Çözüm sürecinin yeni başladığı günlerde Abdullah Öcalan ile HDP'li heyet arasında geçen konuşmalar Milliyet gazetesine sızdırıldı. HDP, yaptığı soruşturma sonucunda tutanakların gizliliğini koruması gereken isimleri atlayarak, sorumluluğu bir basın danışmanına yükledi.
İmralı, 8 Haziran 2014'te Lice'de bir sivilin hayatını kaybettiği "bayrak provokasyonu" ile 24 Ağustos'ta yine Lice'de bir askerin şehit düştüğü "heykel provokasyonu" için de soruşturma talimatı verdi. Bu soruşturmanın akıbeti hâlâ belirsiz. Oysa bu iki provokasyonda da gösterileri HDP'li milletvekilleri organize etmişti. Kimdi bu milletvekilleri? Silahlı bir örgüt militanının heykelinin dikilmesi emrini kim verdi? Bu sorular hâlâ karanlıkta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 210 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 942 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.353 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 139 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar