‘Körfez’le işbirliğinde tarihi fırsat

2000'li yılların başlarında, Avrupa ve ABD'de 10 yıl gibi kısa bir sürede kontrolden çıkmış bir 'islamofobi' tırmanışına ve 'yeni sağ' olarak ifade edilen ama temelde aşırı sağ olarak ifade...

2000'li yılların başlarında, Avrupa ve ABD'de 10 yıl gibi kısa bir sürede kontrolden çıkmış bir 'islamofobi' tırmanışına ve 'yeni sağ' olarak ifade edilen ama temelde aşırı sağ olarak ifade edilebilecek radikal siyasi yapılanmaların oylarını ciddi manada yükseltmelerine dünyanın şahit olacağı söylenseydi, kuşkusuz çok az inanan çıkardı. Ne yazık ki, bu iki temel politik ve toplumsal kırılma, dünya siyasetini ve ekonomisini derinden etkileyecek travmaları da hızlandırmış durumda.
Bununla birlikte, bu travmaların tam ortasında, birinci ve ikinci kuşak komşu ülkeler arasında, yeni işbirliği fırsatlarının değerlendirebileceği bir sürece girdiğimizi de ifade etmek gerekir. Türkiye'nin kendi coğrafyasında üstlendiği 'kapsayıcı' rol, kuzeyimizde, güneyimizde, batımızda ve doğumuzda yer alan birinci ve ikinci kuşak ülkelerle, ekonomi ve ticaret diplomasisi alanında geliştirebileceğimiz yeni işbirliği fırsatlarını da öne çıkarıyor.
Son 4-5 yıla yoğunlaşan gelişmeler, bilhassa Körfez ülkelerinin Avrupa ülkeleri ve ABD ile ilişkilerini gözden geçirmelerini gündeme getirdi. ABD ve Avrupa coğrafyasına yapılmış yatırımlar, bu coğrafyalarda gerçekleştirilmiş servet edinimleri, Körfez ülkelerinin işadamları açısından bugün ciddi risklerle, ciddi problemlerle karşı karşıya.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 36 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 102 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar