Hedefler için altyapıyı hazırlamalıyız

3.5 sene önce, Türkiye'nin ağırlıklı gündemi ekonomi ve reformlardı.2023 hedeflerinin nasıl tutturulacağını, üretim ve ihracatta yapılacak hamleleri, özel sektör yatırımlarına yönelik yeni...

3.5 sene önce, Türkiye'nin ağırlıklı gündemi ekonomi ve reformlardı.
2023 hedeflerinin nasıl tutturulacağını, üretim ve ihracatta yapılacak hamleleri, özel sektör yatırımlarına yönelik yeni teşvik metotlarını konuşuyorduk.
Cumhuriyet tarihinin en düşük nominal faizini, negatif reel faizi, döviz kurlarında istikrarı gözlemlemekteydik.
Yüksek katma değer ve inovasyona kilitlendiğimiz bir süreçten, bir anda, siyasi ve ekonomik istikrarımıza tarihi ölçekte saldırıya maruz kaldığımız bir sürecin içinde bulduk kendimizi. Tüm operasyonları bertaraf ettik ve 2023 hedeflerini öncelikli kılacağımız yeni bir sürece geçiyoruz. Bu yeni süreçte, hedefleri tutturmanın en kritik başlıklarından birinin 'fiziki' ve 'hukuki' altyapının hazır olmasını sağlamaktan geçtiği bilinci ile en kritik önemdeki adımı anayasa değişikliği ile gerçekleştireceğiz.
Türkiye Ekonomisi'nin 2023'te dünya ticaretinden yüzde 1.5'lik pay alması, siyasi ve ekonomik istikrar adına reformların devamlılığını gerektirirken ve anayasa değişikliği bunun en kritik adımlarından birini oluştururken, 'fiziki' altyapıya yönelik olarak da önemli adımlar atmamız gerekiyor. Türkiye'nin bugünkü dış ticaret hacminin iki katına çıkması anlamına gelecek bu hedef, 'fiziki' altyapı boyutunda, Türkiye gümrüklerinin ve Türkiye'nin uluslararası nakliyat kapasitesinin artırılmasını, ulaştırma altyapısının daha da güçlendirilmesini gerektiriyor. Türkiye'nin ardı ardına hayata geçirdiği mega projeler, bu yılın ortalarında tamamlanacak olan Bakü- Tiflis- Kars demiryolu projesi, Türkiye'nin fiziki altyapı için kritik önemde adımlar attığını gösteriyor. 'Hukuki' altyapı boyutunda ise, Gümrük Birliği anlaşmasının revizyonu ve Türkiye'nin yeni serbest ticaret anlaşmalarına imza atması gibi başlıklar bizi bekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gündem ‘Tedarik Risk Yönetimi’ 29 Mart 2024 | 38 Okunma Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 421 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar