‘Psikolojik üstünlük’ artık TCMB’de

Üniversitede ve katıldığım toplantılarda hep vurguladığım bir husus vardır; 'ekonominin yarısı psikolojidir.' Bu nedenle, ülke ekonomisinde sürdürülebilir büyüme, üretim, tüketim gibi temel makro...

Üniversitede ve katıldığım toplantılarda hep vurguladığım bir husus vardır; 'ekonominin yarısı psikolojidir.' Bu nedenle, ülke ekonomisinde sürdürülebilir büyüme, üretim, tüketim gibi temel makro dengelerin yönetiminde psikolojiyi güçlü tutmak olmazsa olmaz önemdedir. 15 Temmuz hainliğine karşı halkımızın tek vücut gösterdiği kahramanlık, mukavemet sayesinde, tüm terör örgütleriyle mücadelede 'psikolojik üstünlük' artık milletin ve devletin elinde. Merkez Bankamızın 10 gündür attığı adımlar ve bilhassa geçen cuma günkü kararı ile, piyasalarda da 'psikolojik üstünlük' TCMB'ye geçti. Esasen, milli ve yerli tüm finans sektörü profesyonelleri de, TCMB'den 'psikolojik üstünlüğü' devralacağı hamleyi bekliyorlardı. Ekonomi Yönetimi'nin de TCMB'nin yakaladığı bu üstünlüğü desteklemesi gerekir.
TCMB, açık bir ifade ile kendisinden uygun maliyetle alınan, ancak döviz bazlı veya dövize endeksli yatırım araçlarına yöneltilen TL'yi sıkma kararı aldı. TCMB finans kurumlarına şu mesajı verdi: 'Ben TL likiditesini size reel kesimi ve ticaret hayatını rahatlatın diye veriyorum. Ya, bu konuda bana destek olursunuz ya da TL'yi hayli zor bulursunuz. TCMB'nin piyasada 'psikolojik üstünlüğü' ele aldığı o kadar bariz ki, saniyesinde, hafta sonu, TCMB'nin bu üstünlüğünü baltalayıcı yazılar yazıldı.
TCMB, asli görevi olan 'TL'nin değerini korumak' adına doğru ve etkili bir adım atmıştır. Başta bankalar ve finans kurumları, TCMB'nin mesajını iyi okumalı ve TL'nin değerini güçlü kılacak adımlara destek olmalıdır. TL'nin değerinin güçlü kılınması, döviz kurlarının normalleşmesi ve istikrar yakalaması adına önemli. Teknik laf ebeliği ile, TCMB'nin psikolojik üstünlüğünü örselemeye çalışanlara önerim, esas, TL'nin reel değerini güçlü kılacak maliye politikası bazlı öneriler de ortaya koymaya çalışmalarıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gündem ‘Tedarik Risk Yönetimi’ 29 Mart 2024 | 31 Okunma Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 421 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar