Unutmayalım esnaf da ‘tüketici’dir

1 Şubat 2014'te, çok sayıda mal ve hizmet alımında kredi kartı taksit sayısını 9 adetle sınırlayan ve kimi mallarda kredi kartıyla taksitlendirmeyi kaldıran düzenleme yürürlüğe girdi. Bunun...

1 Şubat 2014'te, çok sayıda mal ve hizmet alımında kredi kartı taksit sayısını 9 adetle sınırlayan ve kimi mallarda kredi kartıyla taksitlendirmeyi kaldıran düzenleme yürürlüğe girdi. Bunun öncesinde, Aralık 2013 ve Ocak 2014'te, Türk halkının aile bütçesindekiayarlamalarının en az 12 takside göre yapılandığını belirterek, 2014'te 12, 2015'te 10 ve2016'da 9 taksitle, hane halkına alıştıra alıştıra kredi kartı taksit sayılarınınsınırlandırılmasını önermiştim.
O dönemki ekonomi yönetiminin tercihi, doğrudan 9 taksit olmuştu. Bu durum, hane halkımız üzerinde alışılması zor bir aile bütçesi yapılanması zaruretini beraberinde getirdi. En çok anlamakta zorlandığım husus ise, eğitim ve iç turizmde neden 9 taksit sınırlamasının geldiğiydi.
Bu iki alanın da Türkiye'nin cari açığını büyütecek hali yoktu herhalde.
Nitekim, bugün geldiğimiz noktada, hane halkının bütçe kullanımını rahatlatmak adına, pek çok mal ve hizmette kredi kartı taksit sayıları artırıldı.
Ekonomi yönetimimiz bu tür adımları atarken, hane halkının kredi kartı kullanım alışkanlıklarını gözetiyor. Oysa kredi kartını iş hayatının önemli bir finansman ve ödeme aracı haline getirmiş olan geniş bir esnaf kesimimiz var. Ve gerek 1 Şubat 2014'te yürürlüğe giren kredi kartı taksit sayılarını azaltan kararlar, gerekse de bugün kimi mal vehizmetlerde kredi kartıyla taksitlendirmenin kaldırılması, birçok alandaki esnafımızı ciddi sıkıntıya sokmuş durumda.

Kartta taksitlendirme ile esnaf finansmanı
Ekonomi yönetimi, kozmetikte kredi kartıyla taksitlendirmeyi kaldırıyor. Ama bu imkân ile dükkânını çeviren çok sayıda kuaför, berber ve perakende tuhafiyeci var. Su faturasını, elektrik faturasını, personel maaşlarını taksitlendirmesi mümkün olmayan esnafımız, bilhassa hizmetler sektöründe, müşterisi için kullandığı ürünlerin çoğunu pek çok esnafsektöründe kredi kartıyla taksitlendirerek alıyor ve böylece dükkânın geliri ile maliyetleri arasında dengeyi yakalamaya çalışıyordu.
Esnafımızın da bir 'tüketici' olduğunu atlayarak, belirli ürünlerde kredi kartında taksitlendirmenin kaldırılması, bugün el becerisi hizmetleri verebilmeleri için gereken malzemeyi almakta zorlanmalarını gündeme getirmiş durumda. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gündem ‘Tedarik Risk Yönetimi’ 29 Mart 2024 | 44 Okunma Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 421 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar