16 Aralık’a kadar piyasa gündemi yoğun

Bu haftadan başlayarak, dikkatle takip etmemiz gereken çok sayıda başlığın olduğu bir iki haftaya giriyoruz.Sizin bu satırları okuduğunuz 2 Aralık Cuma günü, ABD'nin küresel piyasalarca merakla beklenen kasım...

Bu haftadan başlayarak, dikkatle takip etmemiz gereken çok sayıda başlığın olduğu bir iki haftaya giriyoruz.
Sizin bu satırları okuduğunuz 2 Aralık Cuma günü, ABD'nin küresel piyasalarca merakla beklenen kasım ayı istihdam verileri bekleniyor.
Bugünün akşamında, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in önceden açıklanmış olduğu Türkiye değerlendirme takviminde 2 Aralık'ın yer aldığını görüyoruz. Bununla birlikte, 21 Ekim'deki not kırma kararı sonrasında, piyasalar Moody's'den Türkiye için yeni bir karar beklemiyorlar.
Diğer kuruluş Fitch'in ise, bu tarihlerde önceden belirlenmiş bir değerlendirme takvimi olmasa da, 16 Aralık Cuma gününe kadar o da bir Türkiye değerlendirmesi yapar mı, merak konusu. Gelecek hafta, Türkiye, Euro Bölgesi ve ABD ile pek çok veriyi ve 8 Aralık Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısını takip edeceğiz.
Önümüzdeki yıl Avrupa'da bir seçim yılı ve ECB, gelecek yılın mart ayı sonunda sonlandıracağı tahvil alım programını 2017 sonuna kadar uzatabilir ki, gelecek hafta alacağı böyle bir karar, euro-dolar paritesinde 1.06-1.04 dolar bazında aşağı doğru baskıyı artırabilir. Önümüzdeki hafta, Türkiye cephesinde sanayi üretim verisi, 12 Aralık Pazartesi ise 3. çeyrek büyüme verisi açıklanacak.
Ardından 13-14 Aralık, en az 25 baz puan faiz artıracağı beklenen ABD Merkez Bankası'nın (FED) toplantısı var. O bitiyor, 15-16 Aralık'ta bu defa gözler AB liderler zirvesinde olacak. Liderlerin Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili tavsiye kararını dikkate alıp almadıklarını izleyeceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 27 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 102 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar