Türkiye’nin asıl gündemi nedir?

Tartışmamız gereken çok önemli konular var. Birileri, bizi başka bir yerde tartışmaya çekiyor sanırım. Şizofren gibi, halüsinasyon görüp, absürt şeylerle gündemi zehirliyorlar.İşimize...

Tartışmamız gereken çok önemli konular var. Birileri, bizi başka bir yerde tartışmaya çekiyor sanırım. Şizofren gibi, halüsinasyon görüp, absürt şeylerle gündemi zehirliyorlar.
İşimize bakalım, muhatap almayalım.
Referandum sonucunda herkesin ciddi muhasebeler yapması gereken durumlar var. Sanırım tüm toplum mühendislerini bir araya toplasalar, böyle bir sonuç çıkaramazlardı. Kazanan, “zafer” kazanmış gibi kutlamadı, kaybeden yer ile yeksan olmadı.
Milletin ortak aklının verdiği karar, hepimize düşünmemiz gerektiğini söylüyor. Sanırım siyaset de, ekonomi de, iş dünyası da, bürokrasisi de şimdi muhasebe yapıyor. Milletin verdiği kararı analiz ediyor, etmeli.
Türkiye'nin en önemli gündemi nedir? Bir yandan da buna odaklanalım.
EKONOMİYİ DÜZELTMEK
Dünyanın tamamında yaşanan ekonomik sarsıntının, Türkiye'yi etkilediğini herkes görüyor. Bunun üzerine Avrupa'nın tutumu, batılı reyting kuruluşlarının art niyetli açıklamaları, darbe girişimi, terör de tuz biber ekledi. Ekonomi Ocak, Şubat aylarında ciddi sinyaller vermiş ve asıl refleksini referandum sonrasına ertelemişti. Çok şükür borsa yükselişte.
Şimdi bunun üzerine odaklanmak, ihracat, ithalat dengesini, üretimi, enflasyonu, büyümeyi, küçük esnafın durumunu ve dünya pazarındaki yerimizi yeniden tartışma zamanı. Milletin ekonomik sorunlardan etkilenmemesi için ne yapak lazımdır? Ciddi anlamda bunun üzerine düşünmek lazım. Sanırım en önemlisi, Avrupa ile olan ekonomik ilişkilerimizin seyri seferini, ya sağlam bir zemine oturtmak ya da yeni pazarlarla ihracatımızı çeşitlendirmek gerek.
DIŞ POLİTİKAYI RAYINA OTURTMAK
Güneyde uzun sınırlarımız olan iki ülkede savaş hala bitmedi. O ülkelerde dünyanın en büyük devletinin operasyonları devam ediyor. Suriye'de en güçlü müttefikimiz ABD'nin PKK devleti kurmak için ısrarı sürüyor.
Rusya, İran, Çin hattı ile ilişkiler bir türlü normalleşmiyor. Onlarla ne yapacağız, nasıl bir sağlıklı zeminde oturtacağız ilişkimizi? Henüz bilmiyoruz.
Avrupa'nın, tutulduğu faşizm hastalığının sarsıntısı devam ediyor. Fransa'daki seçimlerde AB karşıtı, faşist eğilimli Le Pen tarihinin en büyük oyunu aldı. 15 gün sonra ikici turda yarışacak. Zor ama kazanma ihtimali matematik olarak devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.086 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar