Cihad için IŞİD’e katılmak

Cihadı Bosna, Çeçenistan, Afganistan, Eritre, son dönemde Suriye gibi yerlerde zulüm gören ve buna karşı silahla direnen Müslümanların yanına giderek onlarla birlikte savaşmak olarak yorumlayan anlayış öteden beri...

Cihadı Bosna, Çeçenistan, Afganistan, Eritre, son dönemde Suriye gibi yerlerde zulüm gören ve buna karşı silahla direnen Müslümanların yanına giderek onlarla birlikte savaşmak olarak yorumlayan anlayış öteden beri Türkiye’de de var.
IŞİD’e katılımlar bunun son örnekleri.

Özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda Seyyid Kutup gibi, cihad ayetlerini, “silâhlı mücadele”yi öne çıkaran bir yaklaşımla tefsir eden yazarların eserleri “furya” halinde Türkçeye çevrilerek yaygınlaştırıldı ve o dönemin nesilleri bunlardan çok ciddî şekilde etkilendi.

Siyasî rotası sürekli değişken bir seyir izleyen merhum Necip Fazıl’ın “öğreti”leri İBDA-C gibi radikal örgütlere ilham kaynağı olurken, “siyasal İslâm”ın Millî Nizam Partisiyle sahneye çıkıp âlem-i İslâmdaki radikal hareketlerle irtibat kurması bu döneme rastladı.

Özünde “milliyetçi” tonlar da taşımasına rağmen Türk siyasal İslamının sempati duyduğu adresler, Kaddafî’den Marksist Filistin Kurtuluş Örgütüne, Humeynî’den Pakistan’da darbeyle işbaşına gelen Ziyaü’l-Hak’a kadar uzanan hayli geniş bir listeyi içine alıyordu.

Zamanla hadiselerin seyri içinde bu etkilenmelerin ya tesiri azaldı veya şekli değişti.

Bu tablo içinde bizdeki siyasal İslam hareketi de çatladı. Ve Millî Görüş gömleğini çıkaran AKP bir taraftan önceki radikal çizgisinin izlerini silmeye çalışırken, diğer taraftan Arap baharında İhvan’la yakınlaşmayı arttırdı.

Ama ikisi de gelişmeleri doğru okuyamadıkları için, ciddi bir çıkmaza sürüklendiler.

Özellikle Mısır ve Suriye’de olanlar ortada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 337 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar